Komisijos nenustatė EXPO Lietuvos paviljono vadovų pažeidimų, perdavė medžiagą LGKT

  • Teksto dydis:

Dvi Aplinkos ministerijos komisijos nenustatė Pasaulinės parodos „EXPO 2020“ Lietuvos paviljono vadovų finansinių ir veiklos pažeidimų, bet surinktus liudijimus perdavė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai (LGKT).

Kaip pranešė ministerija, atlikusios tyrimus dėl EXPO skyriaus vadovo Romo Jankausko bei vyriausiojo specialisto Manto Svečiulio, komisijos nenustatė tarnybinių ar darbo pareigų pažeidimų, susijusių su finansine veikla ir darbo organizavimu. Tačiau LKGT perduoti darbuotojų liudijimai apie galimus Lygių galimybių įstatymo pažeidimus.

„Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos prašoma įvertinti, ar R. Jankausko ir M. Svečiulio veiksmuose yra lygių galimybių pažeidimo požymių ir informuoti Aplinkos ministeriją“, – tvirtinama ministerijos antradienį išplatintame pranešime spaudai.

Komisija, sudaryta galimam Aplinkos ministerijos EXPO skyriaus vedėjo R. Jankausko tarnybiniam nusižengimui tirti, pripažino, kad minėtas valstybės tarnautojas tarnybinio nusižengimo nepadarė. Tačiau, atsižvelgdama į išdėstytas aplinkybes, komisija įspėjo R. Jankauską ateityje atlikti valstybės tarnautojo funkcijas atidžiai ir profesionaliai, vadovaujantis valstybės tarnautojo veiklą reglamentuojančiais teisės aktais.

Kita komisija, tyrusi galimai padarytus EXPO skyriaus vyriausiojo specialisto M. Svečiulio darbo pareigų pažeidimus, nustatė, kad jis netinkamai vykdė pareigą deklaruoti interesus. M. Svečiulis įspėtas, kad per ateinančius metus padarius kitą tokį pat darbo pareigų pažeidimą su juo gali būti nutraukta darbo sutartis.

Aplinkos ministerija pranešimą dėl nederamo R. Jankausko ir M. Svečiulio elgesio, darbo sąlygų bei techninių problemų Lietuvos paviljone gavo šių metų balandį.

Pasak ministerijos, pranešime nurodoma, kad parodos „EXPO 2020“ metu minėti asmenys galimai elgėsi neetiškai, vartojo įžeidžiančias frazes, galimai būta ir seksualinio priekabiavimo atvejų.

Kaip skelbė LRT, į institucijas kreipėsi šeši pasaulinės parodos „EXPO 2020“ Lietuvos paviljono darbuotojai, kaltindami savo vadovus mobingu bei seksualiniu priekabiavimu, jie taip pat kėlė klausimus dėl galimo interesų konflikto.

Anot darbuotojų, vadovai priešinosi ir iniciatyvai iškelti Ukrainos vėliavą bei taip išreikšti palaikymą Rusijos užpultai šaliai, prieš juos naudojo psichologinį spaudimą. Jie prašė nušalinti vadovus nuo pareigų iki bus priimtos galutinės tyrimo išvados.

Tarp pateikiamų nederamo elgesio pavyzdžių buvo nurodyti M. Svečiulio komentarai apie moterų išvaizdą, pasiūlymai kartu leisti laiką. Skunde taip pat buvo sakoma, kad M. Svečiulis tarnybinį automobilį ir vairuotoją naudojo asmeniniams tikslams – po Dubajų vežiojo savo šeimos narius ir draugus.

Tuo metu apie R. Jankauską skunde teigta, kad jis viename komandos susirinkime nevengė vairuotojo vadinti paties sugalvota pravarde „Baklažanas“.

Tiek R. Jankauskas, tiek M. Svečiulis kaltinimus neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių