Pereiti į pagrindinį turinį

Kontrolierė: Orlando įvykiai turėtų paskatinti solidarizaciją su mažumomis

2016-06-16 08:00
BNS inf.

Išpuolis gėjų klube Orlande, JAV, turėtų paskatinti šeštadienį rengiamose LGBT (lesbiečių, gėjų, transseksualų, biseksualų) bendruomenės eitynėse solidarizuojantis dalyvauti ir tradicinės orientacijos žmones, sako lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė.

K. Vanago / BFL nuotr.

„Orlando įvykiai dabar vyksiančiose eitynėse turėtų paskatinti dalyvauti tuos, kurie galbūt turi kitas vertybes ir galbūt pasisako už tradicinę šeimą, bet atsižvelgiant ir apeliuojant į tai, kad negalima tokių (mažumų) žmonių žudyti ir negalima reikšti neapykantos tokiems žmonėms, mes manome, kad žmonės solidarizuosis ir palaikys tuos asmenis, išreikšdami jiems toleranciją ir draugiškumą“, – ketvirtadienį BNS sakė A.Lobačevskytė.

Ji pati asmeniškai sakė eitynėse nedalyvausianti, bet dalyvaus tarnybos delegacija: „Mūsų tarnybos atstovai dalyvaus ir šiemet mes vienareikšmiškai pasakome, kad dalyvaus nuo tarnybos atstovai“.

Klausiama, kaip vertina šalies vadovų sprendimą neprisidėti prie eitynių, A.Lobačevskytė sakė jų viešuose pareiškimuose išgirdusi paramą eitynėms.

„Man teko skaityti aukščiausių vadovų pareiškimus, ir jie iš dalies, jei neprieštarauja tokioms eitynėms, galima vertinti, kad palaiko eitynes“, – sakė kontrolierė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir premjeras Algirdas Butkevičius, taip pat ir sostinės meras Remigijus Šimašius neketina dalyvauti savaitgalį Vilniuje vyksiančiose eitynėse „Už lygybę“, bet visi pripažįsta teisę turėti savo įsitikinimus ir juos reikšti.

Kalbėdama apie LGBT situaciją Lietuvoje kontrolierė pažymėjo, kad netradicinės seksualinės orientacijos žmonės dar bijo ją atskleisti, tai rodo ir tarnybos gaunamų skundų dėl diskriminacijos šiuo pagrindu skaičius.

„Mūsų tarnyba pernai buvo gavusi tik penkis skundus dėl lytinės orientacijos, ir tai jokiu būdu neatspinti realios situacijos mūsų visuomenėje. Pagrindinė priežastis, dėl kurios žmonės nesikreipia dėl lytinės orientacijos, yra baimė. LGBT žmonės yra sukaustyti baimės, bijo atsiskleisti, nes mato, kad yra didžiulis pasipiktinimas tokiais žmonėmis. (...) Aš didžiai šokiruota buvau reakcijos po Orlando įvykių. Vieni gali palaikyti, kiti gali nepalaikyti LGBT asmenis, bet kalbėti apie tai, kad reikia skatinti jų žudymą, yra daugiau nei amoralu“, – kalbėjo kontrolierė.

Šią savaitę Vilniuje vyksta „Baltic Pride“ renginiai, kuriais siekiama atkreipti dėmesį į lesbiečių, gėjų, transseksualų, biseksualų ir interseksualų situaciją. Renginio kulminacija taps šeštadienio eitynės centrine Vilniaus gatve Gedimino prospektu.

Eitynėse planuoja dalyvauti mažiausiai keturių užsienio šalių ambasadoriai, Švedijos kultūros ministrė.

Renginio organizatoriai sako siekiantys didinti seksualinių mažumų matomumą visuomenėje bei jos pakantumą. Kritikai šį renginį vadina homoseksualizmo propaganda, kuri neatitinka krikščioniškų vertybių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų