Pereiti į pagrindinį turinį

Krizę įveiks riestainiais

2008-10-23 09:00
Krizę įveiks riestainiais
Krizę įveiks riestainiais / Aliaus Koroliovo nuotr. Viliotinis: siūlančių investuoti logika paprasta: žmonės saldžiųjų duonos gaminių neatsisakys net ištikus didžiausiai krizei.

Kol pasaulis dejuoja dėl finansinės krizės, o investuotojai kasdien skaičiuoja nuostolius, apsukresnieji vilioja į finansų rojų. Kas jie: dar vieni legvatikių ieškotojai ar sumanūs Lietuvos ūkio gelbėtojai?

Tyrimas dėl leidimų

"47 proc. pelnas per metus! Investuok su profesionalais! Bendras projekto pelningumas – 317 proc.!" – tokiais šūkiais žiniasklaidoje būsimus investuotojus vilioja bendrovė "Investment House". Tačiau ši įmonė nėra gavusi Vertybinių popierių komisijos (VPK) licencijos ir VPK neprižiūri šios įmonės veiklos.
"Investment House" klientams netaikomi Lietuvos finansų rinkų įstatymu įtvirtinti investuotojų apsaugos ir jų teisių gynimo mechanizmai, todėl visi šios įmonės klientai veikia tik savo rizika.

VPK atstovė spaudai Miglė Mockutė teigė, kad įmonės, norinčios užsiimti investicine veikla, turi atitikti tam tikrus reikalavimus ir turėti VPK licenciją.
Šiuo metu VPK vykdo tyrimą, kuriuo siekia nustatyti, ar "Investment House" veikla nepažeidžia įstatymų.

"Kalbant apskritai, atliekant tyrimą gali būti skiriamos baudos arba netgi nutraukiama įmonės veikla. Konkrečiai "Investment House" atvejo negaliu komentuoti, kadangi tyrimas dar nepasibaigęs", – kalbėjo pašnekovė.
"Investment House" finansų analitikas Linas Kliukas teigia, kad jų įmonė kreipėsi į VPK dar spalio 13 d. oficialiai klausdama, ar reikalinga licencija tokiai veiklai plėtoti. Jo teigimu, pagal įstatymus perkant įmonę licencijų nereikia.

Įslaptinti investuotojų planai

Norėdami gauti daugiau ir konkretesnės informacijos potencialūs investuotojai turi pasirašyti konfidencialumo susitarimą, pagal kurį neturi teisės niekam atskleisti, ką išgirdo už uždarų durų.

"Vilniaus dienos" žiniomis, paslaptingasis verslo planas gana paprastas: tereikia investuoti mažiausiai 20 tūkst. litų į besikuriančią įmonę, kuri įsigis dvi saldžiaisiais duonos gaminiais (riestainiais, meduoliais, sausainiais) prekiaujančias bendroves.
Projektas turi būti pradėtas vykdyti kitų metų sausį, iš viso jam reikia 6 mln. litų investicijų.

Esą susijungusios įmonės užims 60 proc. Lietuvos rinkos, todėl pavojaus prarasti savo pinigus beveik nėra. "Investment House" yra pasirengę investuoti iki 10 proc. bendros projekto vertės. Jie taip pat valdys visą procesą, investuotojams paliks tik turtines teises į akcijas.

Sutartį dėl investavimo siūloma pasirašyti 3–5 metų laikotarpiui. Pasibaigus šiam terminui išaugusi įmonė turėtų būti parduota konkurentams iš Lietuvos ar užsienio už šešis kartus didesnę sumą.

Jei tai nepavyktų, numatytas ir atsarginis variantas – prekiauti akcijomis Vilniaus vertybinių popierių biržoje. Jos būsiančios pelningos, todėl iš akcijų norintys užsidirbti spekuliantai jas turėtų noriai pirkti.

Pagrindiniu pelno garantu laikomas miltinių gaminių populiarumas, taip pat dėl sveikos gyvensenos propagavimo turėtų populiarėti sveiki duonos gaminiai.

Nesiūlo katės maiše?

"Investment House" finansų analitikas Linas Kliukas dienraščiui teigė, kad šitas pasiūlymas, nors konkrečios įmonės ir neįvardytos, nėra siūlymas pirkti katę maiše, nes niekas neinvestuoja vos pamatęs reklamą, su visais susidomėjusiais susitinkama asmeniškai ir pristatomas verslo planas.

O viešai perkamų įmonių negalima skelbti dėl konfidencialumo įsipareigojimų. "Mūsų pasiūlymu daugiausia domisi stambūs verslininkai ir įmonių vadovai. Jie supranta projekto esmę ir rimtai svarsto galimybę prisidėti. 300 proc. – tai bendras projekto pelningumas.

Jis paremtas finansiniais skaičiavimais ir atskleidžiamas verslo plane, kurį gauna kiekvienas potencialus investuotojas. Duonos gaminių paklausa yra neelastinga – mažėjant gyventojų pajamoms ji didėja", – aiškino L. Kliukas.

Tai jau antras bandymas pritraukti investuotojų į šį projektą. Pirmą kartą buvo siūloma investuoti mažiausiai 60 tūkst. litų, o veikla turėjo prasidėti jau lapkritį. Dabar, pasak "Investment House" atstovo, pateiktas išplėstas, atnaujintas ir naujomis prognozėmis paremtas pasiūlymas.

"Šį projektą vykdysime bet kuriuo atveju, nesvarbu ar sulauksime investuotojų iš šalies, ar ne. Dabar vyksta derybos su keliomis finansinėmis institucijomis, svarstoma galimybė ir jiems prisidėti investicijomis", – teigė L. Kliukas.

Įmonių vadovai nekalbūs

Paskambinus į vieną susijungsiančių įmonių paaiškėjo, kad jos darbuotojai apie gresiančias permainas išgirdo tik iš žurnalistų.

O šios įmonės direktorius nenorėjo nieko komentuoti: "Tegu sako tas, kas jums tokią informaciją suteikė. Tai konfidencialios žinios, negaliu atsakyti nei taip, nei ne. O gal jūs mano konkurentams atstovaujate?" – nuo tiesaus atsakymo išsisuko pašnekovas.
Kitos įmonės direktorė taip pat nenorėjo nieko komentuoti: "Aš apie šią įmonę "Verslo žiniose" skaičiau, esą investuotojai tik savo rizika remiasi. Nieko plačiau negaliu komentuoti. Jei investuotojai užkibs ant šio kabliuko, tai užkibs."

Finansų analitikų asociacijos vadovė Daiva Rakauskaitė:
"Investment House" nori uždirbti – tai gerai. Tačiau jie per daug rizikuoja. Iš patirties žinau, kad sujungti dvi įmones – tai ne burtų lazdele mostelėti. Be to, duonos sektorius labai konkurencingas. Paprastų duonos gaminių paklausa didėja, bet dėl saldžiųjų... Žmonės taupo ir sausainiams išleidžia mažiau pinigų. Tai elementari žmogaus elgsena. Būsimi investuotojai turėtų būti atsargesni: jie turi išsiaiškinti, kas dirbs su jų pinigais, ar patikima įmonė, iš kur iki šiol pelną gaudavo. Pasiūlymas nekorektiškas ir pernelyg drąsus. Nerašoma apie jokias garantijas. Čia panašiai kaip buvo anksčiau: "Investuokit į "Sekundės" banką ir gausit tokias ir tokias palūkanas."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų