Pereiti į pagrindinį turinį

Kruvinas STT vadovo krikštas

2013-04-03 23:59

Vakarykštį naujojo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo Sauliaus Urbanavičiaus susitikimą su Prezidente Dalia Grybauskaite apkartino incidentas STT pastate – čia psichikos sutrikimų turintis asmuo peiliu sužalojo du pareigūnus.

Vakar naujasis STT vadovas S.Urbanavičius planuotame susitikime su Prezidente D.Grybauskaite visai neplanuotai turėjo aptarti skaudų rytinį įvykį, kai apie 9.30 val., kaip įtariama, psichikos sutrikimų turintis asmuo STT pastate peiliu užpuolė du čia budinčius pareigūnus, – vienam jų buvo pažeista arterija, tad vėliau prireikė operacijos, per dešimt kolegų davė jam kraujo, kitas iš ligoninės išleistas tą pačią dieną. Policiją iškvietė ir įtariamąjį sulaikė sužalotų STT pareigūnų kolegos. Beje, įtariamasis taip pat susižalojo plaštaką, tad ir jis buvo nugabentas į ligoninę. Abu nukentėjusieji peiliu sužaloti į kojas, gan kraupiai atrodė ir krauju nulaistytos STT pastato prieigos.

Naujasis STT generolas pernelyg nesistengė vertinti apsaugos darbuotojų sugebėjimų. "Užpuolikas buvo sulaikytas, tai apsauga kaip ir gerai atliko savo darbą, bet po šio įvykio dar apsvarstysime ir įvertinsime jį", – vakar tvirtino S.Urbanavičius.

Po pietų STT direktorius S.Urbanavičius pranešė, kad vienas sužalotų pareigūnų yra operuojamas.

Paklaustas, ar sužeistojo gyvybei gresia pavojus, jis atsakė: "Nežinome, laukiame žinių iš ligoninės."

Užpuoliko asmenybė jau nustatyta. Kaip vakar teigė sostinės policijos vadovas Kęstutis Lančinskas, po apžiūros ligoninėje policininkai jį nuvežė apklausti.

Policija patikslino, kad užpuolikas gimęs 1987 m. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo. Policijai užpuolikas buvo žinomas, tačiau kaip žmogus turintis tam tikrų sveikatos sutrikimų, o ne kaip nusikaltėlis.

"Nieko panašaus jis nebuvo padaręs, tačiau dažnai lankydavosi policijos įstaigose su neaiškiais prašymais, reikalavimais ir kaltinimais", – pripažino K.Lančinskas.

Pasak S.Urbanavičiaus, incidentas nesusijęs su STT veikla. Tyrimą toliau tęs policija.

Sunkiausia kovoti su korupcija

Prezidentė D.Grybauskaitė, su S.Urbanavičiumi aptarusi incidentą STT būstinėje, nagrinėjo ir kitas problemas. Pasak jos, Lietuvoje į korupcinę veiklą įsijungia įtakingi politikai, verslininkai ir pareigūnai.

"Korupcija įgauna vis naujas formas, sukčiai ir aferistai tampa vis išradingesni, o jų didžiausiu taikiniu tampa brangūs ir gyvybiškai svarbūs valstybei projektai. Į korupcinę veiklą įsijungia įtakingi politikai, verslininkai ir pareigūnai, todėl kovai su korupcija būtinas sumanus vadovavimas, aiškūs prioritetai ir jokių išlygų", – pranešime spaudai teigė Prezidentė.

Tiesa, Prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė nekonkretizavo į korupciją įsitraukiančių verslininkų ir politikų. Ji pabrėžė, kad, prezidentės nuomone, STT "turėtų akyliau stebėti savivaldybes, ypač viešuosius pirkimus ir ES paramos skirstymą".

"Šioje srityje iš tikrųjų sukasi dideli pinigai, kalbama ne apie milijonus, o apie milijardus litų. Taip pat didelę riziką dėl korupcijos turi energetikos projektai. Jie gyvybiškai svarbūs mūsų valstybei, valstybės raidai, todėl Prezidentė ragina ypatingą dėmesį skirti energetikos sektoriui. Tai – ir šilumos ūkis, ir atliekų tvarkymas, taip pat su elektros gamyba susiję projektai", – teigė patarėja.

S.Urbanavičius sakė, kad STT atliekami tyrimai patvirtina Prezidentės žodžius apie įsigalėjusią korupciją, nors pareiškimo taip pat nekonkretizavo.

"Viena veiklos sričių, kuri galbūt papildytų kitas, t. y. baudžiamąjį persekiojimą ir korupcijos prevenciją, galėtų būti analitinė. Ją reikėtų tikrai stiprinti, manome, kad būtent per šitą veiklos kryptį mes kontroliuosime šiuos procesus", – dėstė S.Urbanavičius.

Pasak prezidentūros pranešimo, nuo 2010 m. buvo pradėti 126 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto praturtėjimo.

"Laukiame pirmųjų teismų sprendimų, kurie padiktuos vienokį ar kitokį toną", – apie tyrimus dėl neteisėto praturtėjimo sakė S.Urbanavičius.

Pasak jo, susitikime su šalies vadove apie konkrečius tyrimus nebuvo kalbėta.


Nukentėjusių pernai – 1,4 tūkst.

Policijos departamento duomenimis, 2012 m. registruoti 983 pasipriešinimo policijos pareigūnams atvejai, dėl kurių taikyta administracinė atsakomybė. 2011 m. buvo registruotas 1091 toks atvejis (2010 m. – 848).

Per 2012 m. buvo registruoti dar 444 pasipriešinimo valstybės tarnautojams ir pareigūnams atvejai, dėl kurių taikyta baudžiamoji atsakomybė. Tai 18,7 proc. daugiau nei 2011 m. Pernai ištirta 88,5 proc. pasipriešinimo atvejų, 2011 m. – 85,6 proc.

Laimė, nei 2012 m., nei 2011 m. dėl pasipriešinimo nė vienas policijos pareigūnas nežuvo. 2011 m. vienas pareigūnas patyrė sunkų sveikatos sutrikdymą, 2012 m. tokių atvejų nebuvo. 2012 m. 28 pareigūnai patyrė nesunkius sveikatos sutrikdymus (2011 m. – 37), 45 pareigūnai patyrė fizinį skausmą (2011 m. – 27). Kitais atvejais pareigūnų sveikatai žalos nebuvo padaryta.

Iš 211 nukentėjusių policijos pareigūnų 2012-aisiais 197 buvo vyrai (93,4 proc.) ir 14 moterų (6,6 proc.). 2011 m. iš 217 nukentėjusių policijos pareigūnų nukentėjo 208 vyrai (98,5roc.) 9 moterys (4,2 proc.). Daugiausia nukentėjo 31–40 metų pareigūnai. Dažniausiai jiems priešinosi 21–30 metų (36,6 proc.), taip pat niekur nedirbantys (57,8 proc.) asmenys.

2012 m. iš visų sulaikytų įtariamųjų 73,2 proc. buvo neblaivūs, 1 asmuo buvo apsvaigęs nuo narkotinių ar psichotropinių medžiagų (2011 m. – 5 asmenys). 2011 m. iš visų sulaikytų įtariamų neblaivių asmenų buvo 61,6 proc., 2010 m. – 65,8 proc., 2009 m. – 71,2 proc., 2008 m. – 71,6 proc., 2007 m. – 76,4 proc.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų