KT priėmė nagrinėti trečią prašymą dėl teisėjų atlyginimų

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį pranešė priėmęs nagrinėti trečią Regionų apygardos administracinio teismo prašymą dėl teisėjų atlyginimų.

Teismas prašo konstitucingumo atžvilgiu įvertinti Teisėjų darbo apmokėjimo įstatymo nuostatas, kiek jos nenustato kriterijų ar ekonominių rodiklių, į kuriuos turi būti atsižvelgiama tvirtinant teisėjų pareiginės algos bazinį dydį.

Teismas laikosi pozicijos, kad teisėjų atlyginimams skaičiuoti taikomas bazinis dydis turi būti susietas su konkrečiu santykiniu dydžiu, skaičiuotinu nuo valstybėje objektyviai nustatyto tam tikro ekonominio rodiklio, pvz., vidutinio darbo užmokesčio (VDU).

Regionų apygardos teismas kreipimosi tekste nurodo, kad nuo 2013 metų, kai šalyje buvo sparčiai keliamas minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA) ir didėjo šalies vidutinis atlyginimas, teisėjų atlyginimai nebuvo proporcingai didinami tokiu mastu.

Taip, pasak teismo, teisėjų atlyginimo dydis priartėjo prie MMA ir VDU, o „tai faktiškai reiškia teisėjų atlyginimo mažėjimą, nes pasibaigus ekonomikos krizei teisėjų atlyginimo santykis su VDU ir MMA nebuvo atkurtas prieš 2008 metų ekonomikos krizę buvusio lygio“.

Konstitucinis Teismas jau anksčiau yra pradėjęs nagrinėti dvi bylas dėl teisėjų atlyginimų nustatymo atitikties Konstitucijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mes visi uz,kad siu

Mes visi uz,kad siu portretas
Vadinamu teiseju algos,butu 800.kaip ir daugumos zmoniu.

okei,

okei, portretas
Koks darbas,toks ir uzdarbis,

Erika

Erika portretas
Seniai laikas buvo pašalinti diskriminacija kai teisėjų algos žemiau plintuso. Taip neturėtų būti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių