Pereiti į pagrindinį turinį

A. Kubilius: „darbiečius“ ir „tvarkiečius“ labiausiai vienija Rusija

2013-03-04 15:17
A. Kubilius: „darbiečius“ ir „tvarkiečius“ labiausiai vienija Rusija
A. Kubilius: „darbiečius“ ir „tvarkiečius“ labiausiai vienija Rusija / Fotodiena/Ievos Budzeikaitės nuotr.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius sako, jog ketinančias jungtis Darbo partiją bei „Tvarką ir teisingumą“ labiausiai vienija ne ideologija, o Rusijos pėdsakas.

„Tenka labai aiškiai įvardyti, kad besijungiančias partijas labiausiai apjungia ne kokia nors centro-kairės įsivaizduojama ideologija, svarbiausias vienijantis bruožas yra tai, kad per pastarąjį dešimtmetį šių partijų veikloje matėme daugiausiai Rusijos pėdsakų - nuo Jurijaus Borisovo milijonų ir rusiško “Almaxo„, iki Viktoro Uspaksicho pastangų gauti politinį prieglobstį Maskvoje“, - pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė A. Kubilius.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas buvo pašalintas iš prezidento pareigų per apkaltą dėl priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, kai jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui J. Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę. „Juodosios buhalterijos“ byloje teisiamas Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas 2006 metais pareiškus jam įtarimus išvyko į Rusiją, kur pasiprašė politinio prieglobsčio. Į Lietuvą politikas grįžo 2007 metais.

Kalbėdamas per spaudos konferenciją opozicijos lyderis taip pat sakė matantis ženklų, kad valdančiųjų politika, ypač energetikos srityje, krypsta į Rytus.

„Deja, tenka pastebėti, kad pastaruoju metu vyraujančiu vėju, ypač energetikoje, darosi vėjas iš Rytų, ir fliugeris (vėjarodis - red.) vis dažniau rodo, kad atsparumo šitai krypčiai nėra per daug“, - tvirtino opozicijos lyderis.

Premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičiaus atsakydamas į opozicijos lyderio pasisakymus dėl Rusijos įtakų šiam siūlė „pagalvoti apie tam tikras fobijas“.

„A. Kubilius galėtų šiek tiek pagalvoti apie tam tikras fobijas, kol kas nejaučiame jokių vėjų ir per tokį trumpą laikotarpį, kai dirbame devyniasdešimt dienų, esame energetikos sektoriuje padarę pokyčius, kuriuos jau galėjo pastebėti ir visuomenė. O jie per ketverius metus nesugebėjo nė vieno projekto įgyvendinti ir priimti rimtų sprendimų, tik padidinti kainas ir dujoms, ir elektrai. Manau, jis (A.Kubilius - BNS) yra Rusijos tam tikras galimas atstovas, jo valdymo laikotarpiu Lietuva sunaudojo daugiausiai dujų ir daugiausiai pinigų išvežė į Rusiją sumokėdama už dujas“, - žurnalistams Vyriausybėje kalbėjo premjeras, komentuodamas A. Kubiliaus žodžius.

Konservatorių vadovas A. Kubilius per spaudos konferenciją klausiamas, kokie ženklai rodo energetikos politikos posūkį į Rytus, nurodė Rusijos atominės energetikos bendrovės „Rosatom“ atstovų vizitus ir susitikimus su aukštais pareigūnais.

„Aš galėčiau čia nemažai įvardyti labai konkrečių dalykų, kurie mums kelia susirūpinimą. Tai visų pirma padažnėję “Rosatomo„ atstovų vizitai, žinant, kad Kaliningrado atominės elektrinės projektas, realizuojamas Rusijos kaip geopolitinis projektas, gali būti realizuotas tik prispaudus ar užspaudus Lietuvos valdžią. Tų pastangų spausti mes matome vis dažniau. Ar geba nauja valdžia atsilaikyti tokiam spaudimui, dėl to galima šiek tiek abejoti, ir todėl mes tiesiai šviesiai įvardijame, kad mes tokias pastangas daryti įtakas iš Rytų stebėsime labai atidžiai, jas garsiai įvardysime ir reikalausime Vyriausybės pozicijos aiškumo“, - sakė A. Kubilius.

Seimo pirmininkas „darbietis“ Vydas Gedvilas vasario viduryje buvo susitikęs su įmonės „Rosatom“ atstovu, oficialiai šis susitikimas nebuvo skelbtas.

„Rosatom“ antrinės bendrovės „Rusatom Overseas“ atstovai taip pat dalyvavo premjero Algirdo Butkevičiaus vizito į Ignalinos atominę elektrinę (IAE) metu vykusiame susitikime su IAE uždarymo darbus vykdančios „Rosatom“ valdomos Vokietijos bendrovės „Nukem“ atstovais. Premjeras patvirtino, kad „Rosatom“ atstovai deklaravo esantys suinteresuoti Kruonio hidroakumuliacine elektrine ir galimybe joje užtikrinti rezervinius pajėgumus Rusijos Karaliaučiaus srityje statomai atominei elektrinei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų