Kupina įvykių savaitė

Negaliu nepaminėti labiausiai mane sukrėtusio – tragiškos Irenos Matijošaitienės žūties. Kaip taip?! Nuostabus žmogus sudužo į dulkes. Neįmanoma net patikėti. Prisimenu, kad taip žuvo ir viena mano mėgstamiausių dainininkių – Sandy Denny – tačiau čia kiek skaudžiau, nes arčiau. Nuoširdi užuojauta šios puikios moters šeimai, manau, būtų pačiu laiku. Ją ir noriu pareikšti.

Kita tema, žinoma, Kovo 11-oji, viena svarbiausių datų mūsų valstybei. Tačiau diena, turinti sujungti visus Lietuvos Respublikos piliečius, vis labiau ima juos skirti. Kalbu apie garsiąsias eitynes plazdant ne tik trispalvėms, bet ir juodoms vėliavoms su kaukolėmis ir naciška atributika.

Lietuva visada buvo daugiatautė valstybė, tik dabar ji tampa vis labiau monoetninė, todėl šūkiai „Lietuva – lietuviams!“ yra mažų mažiausiai vaikiškai neatsakingi. Jei paliktume Lietuvą tik su tuo, kas čia padaryta lietuvių, tektų nugriauti ne tik Pažaislį, bet ir visą Vilniaus baroką. Trakų karaimams Vytautas Didysis yra ne mažiau svarbus nei mums, lietuviams, tad kodėl jie negalėtų eiti tose Kovo 11-osios eitynėse greta „tikrųjų“ lietuvių. Todėl, kad lietuviškumas bandomas uzurpuoti vokiškojo arijiškumo pavyzdžiu. Vilniaus žydai irgi paminėjo Kovo 11-ąją rinkdamiesi sinagogoje, kurioje puikus tenoras Rafailas Karpis giedojo Lietuvos himną. Kodėl šie Lietuvos piliečiai ir patriotai negalėjo eiti Gedimino prospektu su visais? Todėl, kad „Lietuva – lietuviams!“ ir eitynėse matysime ponus Murzą, Uoką, Gražulį, Mažoną, Čekutį, Paleckį ir t.t. Žinoma, ten buvo ir tikrų patriotų, atėjusių išreikšti pagarbą savai valstybei. Tačiau eiti kolonoje, kurioje figūruoja aukščiau suminėti asmenys, niekad nesiryžčiau.

Ir – kaip nustebtų garsiųjų eitynių dalyviai, sužinoję tikrąsias šūkio „Lietuva – lietuviams, lietuviai – Lietuvai!“ šaknis. Dabar manoma, kad tai parašė Vincas Kudirka. Deja, ne, jam pakako išversti, pritaikant Lietuvai. Šio šūkio šaknys (baisu net pasakyti) rusiškos. „Rusija – rusams!“ yra programinis caro Aleksandro III šūkis, vėliau papildytas ir antruoju sandu – „rusai – Rusijai!“ Jei kas nori pasigilinti į šio šūkio istoriją, štai nuoroda: http://statehistory.ru/3194/Rossiya-dlya-russkikh--Istoriya-lozunga/

Kitų metų Kovo 11-osios eitynėse noriu eiti su Lietuvos trispalve, tačiau be tų žmonių, kurie šią svarbią datą bando privatizuoti kitų Lietuvos žmonių sąskaita.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
Lietuva-lietuviams!!!....kartu su kitom tautom,a ne? draugas K. Novak?

Nelietuvis

Nelietuvis portretas
O kuo lietuviai geresni uz kitus? Labai megsta demonstruoti pries kitas tautas savo pranasumus,kuriu,deja,neturi ne vienoje srityje,ir tiek.

Edas

Edas portretas
Gerbiamas autoriau, esu pasišlykštėjusi jūsų rašliava ir mąstymu. Jūs vis dėlto šiame straipsnyje išskiriate itin garbingus lietuvius, kuriems jūs esate stagnatorius ir nevykėlis. Kas draudė ir šiais metais eiti šioje eisenoje ir paminėti visiems lietuviams garbią šventę, o nelaukti ateinančių, nes nežinai ar sulauksi, o gal pamąstyk, kaip greit iš gyvenimo pasitraukiama, nes ir pats rašai apie netikėtą Irenos mirtį. Niekada nesakyk rytoj, o padaryk tuoj. Praleidęs progą patylėti ir neužgaulioti eisenos lietuvių, esi nevertas net tos patriotinės eisenos, kurioje dalyvavo tūkstančiai gabaus jauinimo ir patriotiškai nusteikusių lietuvių kaip Kaušpėdas, Ozolas ir daugelis kitų patriotų, o tu pasilikai kvailio vietoje ir lauksi kitų metų eisenos. Beprotybė, kurią surašėi, nes nevertas patriotiškumo.
VISI KOMENTARAI 6

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių