Kyla vis daugiau aistrų dėl moteriškų pavardžių rašymo: VLKK įspėja apie diskriminacijos pavojus

Sprendimas, dėl moterų lietuviškų pavardžių rašymo su galūne -a, yra mėtomas, kaip karšta bulvė. Vyriausiasis administracinis teismas sustabdė bylą ir paprašė Konstitucinio teismo išaiškinimo, ar sprendimas neprieštarauja Konstitucijai. Anot Valstybinės Lietuvių kalbos komisijos (VLKK), jeigu lietuvėms moterims bus leidžiama pavardes rašyti su galūnėmis -a, atsiras daugiau vietos diskriminacijai.

Perrinktasis Seimo narys Arminas Lydeka sako, kad moterys galėtų turėti tokias pat pavardes, kaip ir vyrai, kurios baigiasi galūne -a. 

Anot politiko, dabartinio teisinio reglamentavimo absurdiškumą, puikiai iliustruoja ir jo šeimos pavyzdys.  

„Mano dukra – Armintė Lydekaitė prieš du metus nusprendė keisti savo pavardę, kadangi ji studijuoja teisę užsienio universitetuose ir nori, kad jos pavardė būtų lietuviška, graži, tačiau trumpesnė ir aiškesnė“, – pasakojo Seimo narys A. Lydeka.

Dukra kreipėsi į metrikacijos skyrių su prašymu, pakeisti pavardę iš Lydekaitės į Lydeka, tačiau... 

„Pagal dabar galiojantį teisinį reglamentavimą ir lietuvių kalbos taisykles, tokios galimybės nėra. Jeigu ji nori turėti trumpesnę pavardę, gali pakeisti į Lydekė“, – sakė Seimo narys.

„Kai imama kalbėti apie tai, kad štai yra pavardės su -ė, bet nėra pavardžių su -a, tai klaidinami žmonės. Galūnės su -a buvo įvestos, kad nebūtų diskriminacijos, kad iš pavardės nepasakytume, tai yra žmona ar dukra“, – aiškino VLKK pirmininkė dr. Violeta Meiliūnaitė.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienį vyriausiasis administracinis teismas turėjo nuspręsti dėl ribojimų moterims pasirinkti sutuoktinio pavardę su galūne -a. Tačiau, sprendimo nėra – prašoma Konstitucinio teismo išaiškinimo.

Anksčiau Konstitucinis teismas panašų prašymą jau nagrinėjo. 

„Nustatyta teisė gramatinti arba nesugramatinti Lietuvos Respublikos piliečių pasirašomą pavardę yra suteikta išimtinai tik ne lietuvių tautybės asmenims. Tokios teisės lietuvių tautybės asmenims atskirai nenustato“, – kalbėjo teisėjas Audrius Bakaveckas. 

Anot VLKK pirmininkės, sprendimas mėtomas, kaip karšta bulvė.  

„Tai yra sudėtingas klausimas ir, matyt, yra ieškoma geriausio sprendimo, kuris atitiktų ir kalbinius reikalavimus, ir žmogaus teisių reikalavimus“, – akcentavo dr. V. Meiliunaite.

Seime pradėtos svarstyti įstatymo pataisos, leisiančios moterims pasirinkti pavardę su galūne -a, tačiau padaryta pertrauka.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pataisų iniciatorė Ieva Pakarklytė sako, jog pavardė – žmogaus teisių ir privataus gyvenimo klausimas. 

„Galimybių išplėtimas pasirinkti – būdas parodyti žmonėms, kad mes įsiklausome ir toks variantas yra galimas. Juolab, kad gramatiškai, tai viskas yra taisyklinga ir gražu“, – savo nuomone dalijosi Seimo narė Ieva Pakarklytė.

„Man atrodo, kad kaip tik čia atsiranda prielaidos diskriminacijai, nes jeigu leidžiame Šarkas, Varnas, tai kodėl nekalbame apie tai, kad apskritai visos pavardės – vyrų ir moterų – galėtų būti tokios pačios, o tai jau būtų visiškas lietuvių kalbos sistemos pažeidimas“, – piktinosi VLKK pirmininkė. 

Jeigu po Konstitucinio teismo išaiškinimo, vyriausiasis administracinis teismas leis moterims pasirinkti sutuoktinio pavardę su galūne -a, Seimas turėtų keisti įstatymą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

triperiai

triperiai portretas
ir vel imituoja veikla
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių