L. Linkevičius: ES Rytų partnerystė artėja iškeltų tikslų link

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikime Liuksemburge pirmadienį pabrėžė, kad per du mėnesius nuo pastarosios diskusijos apie Rytų partnerystę pasiekta pažangos, tačiau artėjant Europos Sąjungos ir Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimui Vilniuje ES turi rasti būdų geriau atsižvelgti į partnerių lūkesčius.

„Malonės suteikimas buvusiam vidaus reikalų ministrui Jurijui Lucenko yra ilgai lauktas ir labai svarbus žingsnis, liudijantis, kad Ukraina pasirengusi įtvirtinti savo europinį pasirinkimą ir pasirašyti Asociacijos susitarimą su ES. Ukraina pasiekė nemažai pažangos, bet Europa iš Kijevo tikisi tolesnių žingsnių, taip pat ir įgyvendinant svarbiausias reformas“, - sakė ministras L. Linkevičius.

Ministras pareiškė viltį, kad balandžio 25 dieną planuojamas Nyderlandų, Lenkijos, Danijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrų vizitas į Kijevą padės stiprinti Ukrainos siekių supratimą Europos Sąjungoje ir taps gera proga paraginti Ukrainą tęsti reformas, siekiant, kad Asociacijos susitarimas būtų pasirašytas Rytų partnerystės vadovų susitikimo metu Vilniuje lapkričio 28–29 dienomis, praneša Užsienio reikalų ministerija.

L. Linkevičius taip pat pabrėžė, kad kovo mėnesį iš esmės baigtos derybos ir dėl Asociacijos sutarčių su Armėnija, Gruzija ir Moldova, be to, pareiškė viltį, kad netrukus su jomis turėtų būti baigtos ir derybos dėl laisvosios prekybos. Ministras taip pat paragino ES rasti būdą Asociacijos sutartyse įvertinti ambicingiausių Rytų partnerių - Moldovos ir Gruzijos - europinius siekius.

„Moldova ir Gruzija yra reformų lyderės. Jų pasirinkta kryptis aiški, o siekiai - dideli. Kalbėdami apie ateitį, turime rasti simboliškus, bet prasmingus žodžius, kurie skatintų tęsti reformas ir išsaugotų vidaus politikos paramą pasirinktam keliui. Pavyzdžiui, negalime nepripažinti, kad Gruzija yra Europos šalis, nes ankstesniame vadovų susitikime Varšuvoje aiškiai pasakyta, kad Rytų partnerystė jungia Europos šalis“, - teigė teigė L. Linkevičius.

Užsienio reikalų ministrai aptarė ir santykius su Baltarusija - įvertino rastą sprendimą atkurti Švedijos atstovavimą Minske bei pareiškė lūkestį, kad artėjant Vilniaus vadovų susitikimui pasirodys ir daugiau žingsnių normalizuoti santykius su ES.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elina

Elina portretas
Prašau ir siūlau kad LinAS LINKEVIČIUS KANDIDATUOTŲ Į LETUVOS PREZIDENTUS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių