L. Linkevičius: ES šalys turėtų imtis atsakomybės stiprinant saugumą su NATO

Lietuva pasisako už glaudesnį transatlantinį bendradarbiavimą, ES-NATO partnerystę, didesnį dėmesį hibridinėms grėsmėms. ES šalys turėtų imtis strateginės atsakomybės stiprinant saugumą ir suderinamumą su NATO, pažymėjo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ES Užsienio reikalų tarybos posėdyje Liuksemburge.

Pagal pranešimą, ministrai aptarė situaciją Moldovoje, ES globalios užsienio ir saugumo strategijos (ESGS) įgyvendinimą, Bendros užsienio ir saugumo politikos (BUSP) efektyvumą, Sudano ir Jordanijos klausimus.

Diskusijoje dėl 2016 metais priimtos ESGS įgyvendinimo dalyvavo ir ES valstybių narių gynybos ministrai.

„Turime pakviesti trečiąsias šalis, ypač JAV, į struktūrinį ES gynybos bendradarbiavimą. Europos šalys turi labai atsakingai elgtis ir nekenkti transatlantiniams santykiams, visos iniciatyvos turi būti atsakingos ir pasvertos”, – sakė L. Linkevičius.

ES turi aktyviai dalyvauti sprendžiant situaciją Moldovoje

Lietuva su nerimu stebi įvykius sudėtingą krizę išgyvenančioje Moldovoje, ir akcentavo politinio dialogo svarbą taikaus valdžios perdavimo procese.

Ministras pabrėžė, kad parlamento rinkimuose Moldovos piliečių išreikšta valia turi būti gerbiama ir vykdoma, remiantis demokratijos ir teisės viršenybės principais ir suteikiant galimybę teisėtai Vyriausybei netrukdomai vykdyti savo įsipareigojimus. Ministras informavo kolegas apie savo pokalbius su naująja Moldovos premjere Maia Sandu ir JAV Valstybės sekretoriaus pavaduotoju Phillipu Reekeriu.

Ministras ragino ES glaudžiai koordinuoti veiksmus tiek ES viduje, tiek ir su JAV. „Negalime likti abejingi Moldovos, asocijuotos partnerės, ateičiai. Būtinas aktyvus ES vaidmuo, kuris užtikrintų taikų valdžios perdavimą teisėtai paskirtai Vyriausybei. Kartu būtina užtikrinti, kad šia krizės situacija nepasinaudotų išorės jėgos, siekiančios pakenkti Moldovos interesams ir europinėms šios šalies perspektyvoms“, – teigė L. Linkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reik

reik portretas
reik manyt, kad to pataikavimo priežastis - ne kolaboravimas iki vykusių pokičių

vitas

vitas portretas
skaitant pono linkevičiaus raginimus , peršasi išvada, kad jei ne mūsų ministras tai jokia kita NATO valstybė neagituotų Trampo imtis vis naujų priemonių išgelbėti pasauliui

opa

opa portretas
Laikas lagaminus kraut,ar ne?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių