Pereiti į pagrindinį turinį

Labai sotus energetikos forumas

2008-11-15 09:00
Labai sotus energetikos forumas
Labai sotus energetikos forumas / AFP nuotr. Svetingumas: didžiąją dalį susitikimo dalyviai praleido priėmimuose.

Atvykęs į energetinio saugumo susitikimą Azerbaidžano sostinėje Baku Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus patyrė, kas yra rytiečių svetingumas. Didžiąją dalį forumo laiko užėmė ištaigingi priėmimai.

Baku aukščiausio lygio susitikime energetinio saugumo klausimais dalyvavo trylikos Baltijos, Juodosios ir Kaspijos jūros regiono šalių delegacijos, dalis jų – vadovaujamos prezidentų. Taip pat atvyko Jungtinių Valstijų, Šveicarijos ir ES atstovai.

Azerbaidžano sostinėje kalbėta, kaip užsitikrinti energijos išteklių apeinant dabartinę monopolininkę Rusiją.

Tačiau dvi dienas vykusio Baku susitikimo oficialioji dalis truko vos porą valandų. Visą kitą laiką rengti dvišaliai susitikimai ir daugybė priėmimų. Jų kupinas buvo jau ketvirtadienio vakaras.

Vakarienė Azerbaidžano prezidento Ilhamo Alijevo vardu valstybių ir vyriausybių vadovų garbei Zugulboje (prezidento rūmuose), priėmimas Azerbaidžano užsienio reikalų ministerijos vardu delegacijų nariams klube "Migham club", priėmimas delegacijų nariams Azerbaidžano energetikos ministerijos vardu viešbutyje "Park Hyatt Baku", priėmimas žiniasklaidos atstovams "Park Inn Hotel". Tokia buvo aukščiausiojo lygio susitikimo pirmosios dienos darbotvarkė.

Vakar, antrąją forumo dieną, delegacijų vadovai, tarp jų ir V.Adamkus, susirinko į oficialų susitikimą sovietinio stiliaus "Gulustan" rezidencijoje pačiame Baku centre. Tačiau visų dalyvių kalbos apie energetinį saugumą truko vos porą valandų.

Perskaitę kalbas prezidentai ir kiti delegacijų vadovai sugužėjo pailsėti ir pabendrauti tarpusavyje į I.Alijevo surengtą dar vieną priėmimą Azerbaidžano sostinės prašmatniame jachtklube. Ten pat, tik kitame pastato aukšte, surengtas ir priėmimas delegacijų nariams.

Priėmimuose nestigo rytietiškų skanėstų. Azerbaidžanas – islamiškas kraštas, todėl netiekta kiauliena. Tačiau raibo akys nuo jautienos, paukštienos, žuvies ir daržovių patiekalų. Suvalgyta itin daug juodųjų ir raudonųjų ikrų, kitų prašmatnių Kaspijos jūros regionui būdingų delikatesų.

Forumo rezultatas – bendra valstybių ir vyriausybių vadovų deklaracija. Ji galėjo tapti labai nekonkrečiu dokumentu, kaip sakė lietuvių diplomatai, "apie metagalaktinius iššūkius energetikai, kitaip tariant, apie nieką". Tačiau galų gale vakar rytą delegacijų atstovai, paskirti suderinti dokumento tekstą, sutarė į deklaraciją įtraukti keletą konkrečių detalių, susijusių su energetikos projektais.

Be kita ko, įtraukta, kad svarbu tęsti projektus, kurie leistų naftą ir dujas transportuoti iš Kaspijos į Juodosios ir Baltijos jūros regionus apeinant Rusiją. Deklaracijoje minimi Odesos–Brodų, "Nabucco" ir kiti projektai. Tačiau išvengta formuluočių, kad šie projektai tikrai bus įgyvendinti ir kada tai bus padaryta.

Prezidentas V.Adamkus pasiūlė Europos Komisijai paskirti specialų įgaliotinį šiems projektams prižiūrėti. Tai esą būtų garantija, kad ES suinteresuota juos įgyvendinti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų