Laukdama sprendimų dėl sovietinių paminklų Raseinių valdžia nutarė juos uždengti

Laukdama valstybės sprendimų dėl Raudonosios armijos karių paminklų ir kitų jiems skirtų atminimo ženklų likimo, Raseinių savivaldybė ėmėsi iniciatyvos juos laikinai „paslėpti“.

„Akiai ir širdžiai malonus vaizdas. Raseiniai pamažu atsikrato sovietinio palikimo. Šiandien uždengtas pirmasis sovietinį imperializmą šlovinantis paminklas mūsų krašte“, – savo „Facebook“ paskyroje pranešė rajono meras Andrius Bautronis.

„Mieste stovinti sovietinio kario skulptūra liks tamsoje, kol bus priimti tolesni valstybės sprendimai dėl tokių paminklų likimo“, – teigė jis.

Po juodu uždangalu pirmadienį „paslėpta“ sovietinio kario, laikančio rankoje ginklą ir vainiką, skulptūra Vilniaus gatvėje Raseiniuose.

Pasak savivaldybės Komunikacijos, kultūros ir turizmo skyriaus vyriausiosios specialistės Živilės Brazauskaitės, tas pats bus padaryta ir su kitais rajone esančiais sovietų karių atminimo ženklais. Iš viso jų yra penki.

„Yra oficialus mero raštas, kreiptasi į seniūnijas, į įstaigas, kad tose vietose, kur yra tokie paminklai, iki balandžio 15 dienos jie būtų uždengti“, – BNS sakė savivaldybės atstovė.

Ž. Brazauskaitės teigimu, paminklai stovės uždengti, kol valstybės lygiu bus nuspręsta, ką su jais daryti.

„Kreiptasi į Kultūros paveldo departamentą su prašymu, kad tie objektai būtų išbraukti iš Kultūros vertybių registro. Tada jau būtų lengvesni procesai dėl jų nukėlimo. Kol dar nėra priimtas sprendimas valstybės lygmeniu, meras, pasitaręs su specialistais, su politikais, su valdančiąja koalicija, nusprendė, kad būtų teisinga juos laikinai uždengti“, – sakė specialistė.

Kultūros paveldo departamento kultūros vertybių registro duomenimis, Raseinių rajone, Girkalnio kaime, yra 715 Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vieta. Čia stovi gelžbetonio paminklas iš stačiakampio plano postamento su laipteliais ir piramidės formos obelisko.

Dar viena sovietinių karių palaidojimo vieta yra Ariogaloje, čia įrengtas postamentas su Sovietų Sąjungos kario su ginklu skulptūra. Čia palaidota per 500 sovietų karių, tikslus jų skaičius nežinomas.

Pačiuose Raseiniuose yra kapavietė, ant kurios įrengta Sovietų Sąjungos kario su ginklu, vienoje rankoje laikančio vainiką, kitoje – šalmą, skulptūra. Čia palaidota per tūkstantis sovietų karių.

Viduklėje palaidota dar 119 sovietų karių, čia įrengtas obeliskas jiems atminti. Dar viena obelisku pažymėta per 100 karių kapavietė yra Šiluvoje.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRaseiniaisovietiniai paminklai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių