Leidus vakcinos likučiais skiepyti įmones, merai kalba apie nepakankamą dozių kiekį

Leidus „AstraZeneca“ vakcinos likučiais skiepyti įmones ir organizacijas, kuriose dirba per 100 darbuotojų, kai kurie merai sako pasigendantys didesnio vakcinos dozių kiekio.

„Klausimas yra tik vakcinų kiekyje. Vis tiek kalbame apie „AstraZeneca“ vakcinas, nes su kitomis senjorus skiepijame, tai klausimas, kiek mes tos „AstraZeneca“ vakcinos gausime“, – BNS ketvirtadienį sakė Marijampolės meras Povilas Isoda.

„Norinčiųjų skiepytis turbūt turime daugiau nei vakcinos gausime“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, Marijampolės įmonių darbuotojai pradėti skiepyti jau praėjusį savaitgalį.

„Mums ne tik, kad aišku, bet mes pora žingsnių priekyje, tai džiaugiuosi, kad pagaliau ir ministerija susiprato. Mes jau šeštadienį pradėjome skiepyti maisto pramonės įmones, kurios buvo prioritete, joje ir židinių mes turėjome. Mes esame puikiai pasiruošę, įmonės ruošia sąrašus, mes esame pilnai pasiruošę ir atidirbę sistemą“, – teigė savivaldybės vadovas.

Norinčiųjų skiepytis turbūt turime daugiau nei vakcinos gausime.

Pasak jo, skiepijimo komandos atvažiuoja į pačias įmones, kur ir vyksta skiepijimo procesas.

„Tai daug paprasčiau. Įmonės susiorganizuoja žmones, kurie ateina, beveik visos įmonės turi patalpas. Turim suformuotas komandas pagal tai, kiek yra įmonėje žmonių, jos nuvažiuoja ir skiepijam“, – kalbėjo P. Isoda.

Metas masinei vakcinacijai?

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis BNS teigė kol kas nežinantis, kada prasidės didesnių įmonių darbuotojų skiepijimas, tačiau jis svarsto, kad metas ne pildyti prioritetų sąrašą, o pradėti masinę vakcinaciją.

„Ministerija mums rekomendavo pirmuoju prioritetu skiepyti apdirbamosios pramonės įmones. Gavome 19 įmonių sąrašą. Kadangi ne visos reikalavimus atitikusios įmonės buvo įtrauktos, tą sąrašą dar papildėme patys. Kaip tik šiuo metu sprendžiamas klausimas dėl skiepijimo tvarkos“, – teigė Alytaus vadovas.

„Pajėgumų pilnai užtenka, viskas dėl to yra gerai. Tačiau kada tiksliai pradėsime vakcinuoti įmones, dar sunku pasakyti, nes reikia sukaupti „AstraZeneca“ vakcinų. Šiai savaitei turime 400 vakcinų likutį, bet pirmadienį planuojame jas suskiepyti“, – sakė N. Cesiulis.

„Mano nuomonė trumpa ir aiški. Užtenka prioritetų ir biurokratijos, sąrašų sudarinėjimo, užtenka vienus laikyti prioritetais, o kitų ne. Turėtų būti einama prie masinės vakcinacijos ir visiems gyventojams sudaroma vienoda galimybė pasiskiepyti“, – pridūrė jis.

Turėtų būti einama prie masinės vakcinacijos ir visiems gyventojams sudaroma vienoda galimybė pasiskiepyti.

Marijampolės meras P. Isoda sako, kad pirmiausia reiktų paskiepyti kuo daugiau senjorų, kitų prioritetinių grupių, o tada pereiti prie masinės vakcinacijos.

„Aš manau, kad tas procesas dar būtų nesuvaldomas, nes vakcinų tiek nėra, o norinčiųjų skiepytis tikrai būtų, tai gal dar paskiepykim senjorus ir tada į tarpą su ta nepopuliaria vakcina puikiai galime skiepyti pramonės įmones, o paskui turbūt nėra prasmės smulkinti tuos prioritetus – reikia daryt masinę vakcinaciją: statom eiles, registruojamės ir važiuojam“, – kalbėjo P. Isoda.

„Šitas teisės aktas neveikia“

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas sako, kad prioritetinių grupių skiepijimas dėl leidimo skiepyti įmones nenukentės, jis taip pat teigė manantis, jog sveikatos apsaugos ministro įsakymas dėl prioritetinių grupių skiepijimo neveikia.

„Nenukentės, nes šiuo atveju eina kalba apie tą vakciną, kuri lieka ir kurios atsisako prioritetinės grupės. Noriu pažymėti, kad Vilnius visą savaitgalį pažeidinėjo šitą teisės aktą, tai rodo, kad šitas teisės aktas neveikia, nes buvo kviečiami skiepytis visi lygiagrečiai, nes jeigu elgtumėmės preciziškai teisingai, turėtų būti patikrinta, ar visos aukščiau esančios prioritetinės grupės atsisakė – aišku, kad niekas netikrino: vienu metu kvietė ir abiturientus, ir mokytojus, kad tik žmonės eitų skiepytis. Ir aš tam pritariu“, – BNS sakė A. Visockas.

Jis teigė, kad „kai kuriuos dalykus“ būtų daręs kitaip, tačiau taip pat tvirtino, kad būtina šiuo metu išlaikyti balansą tarp masinės vakcinacijos ir prioritetų.

„Reikia rasti balansą, aš manau, kad prioriteto išlaikymas yra reikalingas, kai logiškai suprantama, dėl ko tas prioritetas yra daromas. Tarkime, aš niekaip negalėjau suprasti, kodėl policijos pareigūnai neturėjo būti prioritetas – jie turėjo būti prioritetas kaip ir mokytojai ir gydytojai“, – kalbėjo Šiaulių miesto meras.

„Kai kuriuos dalykus daryčiau kitaip ir daugybė žmonių darytų kitaip, bet aš turiu gerbti Vyriausybės sprendimus“, – pridūrė jis.

A. Visockas taip pat sakė sulaukęs vienos įmonės vadovo skambučio dėl skiepijimo nuo COVID-19 – tą ketinama daryti kitą savaitę taip pat keliaujant su skiepais į pačią įmonę.

Sveikatos apsaugos ministerija ketvirtadienį paskelbė, kad kviečiamos vakcinuotis įmonės ir organizacijos, turinčios ne mažiau kaip šimtą darbuotojų. Vėliau ministerija patikslino, kad šių įmonių darbuotojai bus vakcinuojami tik likus vakcinų po atitinkamą savaitę skiepijamos prioriteto grupės.

Anot SAM, įmonių darbuotojai gali rinktis bet kurią vakciną, tačiau tikėtina, kad šiuo metu greičiau bus vakcinuoti asmenys, norintys skiepytis „AstraZeneca“ vakcina.

Lietuva iki šiol yra gavusi 717 tūkst. 245 vakcinos dozes, visos jos pristatytos į skiepijimo centrus. Juose iki šiol sunaudotos 596 tūkst. 505 dozės.

Šiuo metu yra 120 tūkst. 740 kol kas nepanaudotų vakcinos dozių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių