Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkų profesoriui - Lietuvos diplomatų apdovanojimas

2008-11-14 02:26
Lenkų profesoriui - Lietuvos diplomatų apdovanojimas
Lenkų profesoriui - Lietuvos diplomatų apdovanojimas / URM nuotr. Lietuvos užsienio reikalų viceministras J.Neverovičius lenkų profesorių P.Lossowski apdovanojo URM garbės ženklu - "Lietuvos tūkstantmečio žvaigžde"

Lietuvos ambasados Lenkijoje diplomatai kartu su Lenkijos lietuvių bendruomenės atstovais trečiadienį ambasadoje minėjo Lietuvos diplomatijos 90 metų jubiliejų. Renginio metu už nuopelnus Lietuvos užsienio politikai apdovanotas lenkų profesorius.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) garbės ženklas "Lietuvos tūkstantmečio žvaigždė" įteiktas Lenkijos mokslų akademijos Istorijos instituto profesoriui Piotrui Lossowski. Šį garbingą apdovanojimą jam įteikė Lietuvos užsienio reikalų viceministras Jaroslavas Neverovičius.

Profesorius yra žinomas Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių santykių su Lenkija istorijos tyrinėtojas. Šia tema jis yra parašęs daug monografijų ir straipsnių, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Įteikdamas apdovanojimą J.Neverovičius akcentavo profesoriaus P.Lossowski mokslinių darbų svarbą. „Lietuvos ir Lenkijos santykių istorijos tyrinėjimai sovietmečiu buvo cenzūruojami ar net draudžiami, nes galėjo paaiškėti Sovietų Sąjungos tikrasis vaidmuo dvidešimtojo amžiaus Lietuvos ir Lenkijos istorijoje“, – sakė J.Neverovičius.

Profesorius P.Lossowski džiaugėsi, kad Lietuvos užsienio reikalų ministerija įvertino jo darbus griaunant mitus ir stereotipus apie lietuvius ir lenkus. Jis taip pat siūlė įamžinti Lietuvos diplomatijos veiklą parengiant tarpukario ir sovietinės okupacijos metais dirbusių Lietuvos diplomatų bibliografinį žinyną.

Minint Lietuvos diplomatijos jubiliejų taip pat buvo perskaityti du pranešimai: istorijos mokslų daktaro Broniaus Makausko „Lietuvos diplomatijos istorija“ ir Lietuvos ambasados Lenkijoje patarėjo Jurgio Akromo „Lietuvos ambasados Lenkijoje veikla 1919-1939 metais“.

Minėjimo pabaigoje buvo parodytas dokumentinis filmas „Gedimino keliu: atkurtos Lietuvos diplomatijos istorija“. Renginio metu taip pat buvo galima apžiūrėti parodą „Lietuvos Respublikos pasiuntinybė Lenkijos Respublikoje. 1938 m. kovas – 1939 m. rugsėjis“. Joje pristatomi Lietuvos pasiuntinybės Lenkijoje veiklos dokumentai ir nuotraukos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų