Pereiti į pagrindinį turinį

„Leo LT“ gali būti išformuota taikant restituciją

2009-04-07 20:34
„Leo LT“ gali būti išformuota taikant restituciją
„Leo LT“ gali būti išformuota taikant restituciją / Gedimino Bartuškos nuotr.

Seimas svarstys pasiūlymą rekomenduoti Vyriausybei imtis veiksmų, kad prieštaringai vertinama energetikos bendrovė „Leo LT“ būtų išformuota.
 
Antradienį Seimo nariai didele balsų dauguma pritarė konservatoriaus Gintaro Songailos pateiktam įstatymo projektui dėl restitucijos proceso įgyvendinimo išformuojant „Leo LT“. Tačiau galutinai dėl šio projekto bus balsuojama tik po mėnesio, be kita ko gavus ir Seimo komitetų bei Vyriausybės išvadą, ar toks įstatymas gali būti priimtas.
 
Pateiktame įstatyme konstatuojama, kad sutartis dėl „Leo LT“ sukūrimo laikytina niekine nuo pat jos sudarymo momento. Vyriausybei siūloma imtis „visų būtinų teisinių veiksmų dėl turtinių bei kitų teisinių santykių, buvusių iki sutarties dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo sudarymo, restitucijos“. Vyriausybei taip pat siūloma imtis veiksmų ištirti sutarties dėl „Leo LT“ sukūrimo sudarymo aplinkybes, įskaitant susitarimą dėl „Vakarų skirstomųjų tinklų” privatizavimo 2003 metais pasirašytos sutarties pripažinimo pasibaigusia.
 
G.Songaila tvirtino, kad pagal Civilinį kodeksą galima kreiptis į teismą dėl restitucijos, tai yra dėl tam tikros sutarties atšaukimo ir ją pasirašiusiųjų pusių sugrįžimo į pradinę stadiją. „Leo LT“ pernai gegužę sukurta pasirašius sutartį tarp valstybės ir „Maxima“ savininkų valdomos energetikos bendrovės „NDX Energija“.
 
G.Songailos nuomone, restitucijos procesas „nesukels jokių nuostolių“, dėl kurių gąsdina kai kurie politikai. Kalbama, kad „NDX Energija“ gali pareikalauti milijardinių kompensacijų už „Leo LT“ išformavimą.

Seimo teisininkai suabejojo, ar tokios nuostatos, kokios surašytos G.Songailos siūlomame įstatyme, neturėtų būti priimamos parlamento nutarimu. „Be to, kyla abejonių, ar tokio turinio įstatymas nesuvaržys Vyriausybės veiksmų pareiškiant ieškinį teisme, siekiant apginti viešąjį interesą, tai yra gali būti neaišku, ar pareiškiant ieškinį galima vadovautis tik įstatymo projekte nurodytomis teisės normomis“, - nurodyta parlamento Teisės departamento.
 
„Nutarimo forma tikrai netiktų, nes Civilinis kodeksas įpareigoja nustatyti įstatymines, imperatyvines nuostatas dėl restitucijos. Todėl nutarimo priėmimas būtų tas pats kas nieko“, - paprieštaravo G.Songaila.

Portalas primena, kad prieš Seimui pradedant nagrinėti „Leo LT“ klausimą apie trisdešimt žmonių iš Jungtinio Demokratinio Judėjimo (JDJ) organizacijos susirinko į neplanuotą mitingą prieš „Leo LT“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų