LGBT vaiko mama prieš susitikimą su G. Nausėda: tikiuosi asmeninio jo pažado

Atviru laišku trečiadienį į šalies Gitaną Nausėda besikreipusi LGBT vaiko mama Rasa Račienė netrukus sulaukė kvietimo susitikti su prezidentu. Jų pokalbis numatytas pirmadienį, o šiandien su R. Račiene kalbame apie tai, kokių lūkesčių vedina ji kitą savaitę vyks susitikti su šalies vadovu.

„Yra trys punktai – aš tikiuosi, kad po pokalbio prezidentas, turiu vilties, turės stiprybės pripažinti, kad visi žmonės yra lygūs prieš įstatymą. Ta grupė, kuri šiai dienai yra diskriminuojama, vis tik turės teisę taip pat turėti visas teises kaip ir kiti Lietuvos žmonės. Kitas dalykas (tikiuosi, – aut. past.), kad tas mano nuėjimas nesibaigs pokalbiais su tais žmonėmis, kuriems Partnerystės įstatymo labiausiai reikia, kad jis susitiks ir su įstatymo leidėjais, ko iki šiol, kiek žinau, nėra padaryta. Tiek susitiks ir su vienalytėmis poromis, kurios šiandien gyvena Lietuvoje ir kurios susiduria būtent su tomis konkrečiomis problemomis. Trečia, ko aš tikiuosi, būtent asmeninio prezidento pažado, kad kai bus jau Partnerystės įstatymas, veto neuždės“, – apie lūkesčius kalbėjo R. Račienė.

Eina žinutės, masė žinučių – palaikančių, besidžiaugiančių, besididžiuojančių tuo, ką darau. Palaikymo yra labai daug.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbta informacija apie šeštadienį S. Daukanto aikštėje organizuojamą renginį „Mamos už mamas! Palaikymo valanda Rasai Račienei“.

Šios iniciatyvos organizatorė Dovilė Filmanavičiūtė renginio aprašyme įvardijo, priežastį, kuri ją paskatino imtis konkrečių veiksmų išreiškiant palaikymą LGBT vaiką auginančiai mamai R. Račienei.

„Man naiviai atrodo, kad gana. Gana žeminti žmones, gana juos žudyti tais matavimais „paskaičiuokim, broliai kurmiai, kuriems čia labiau skauda“, gana gąsdinti, gana jiems nesuteikti vilties. Aš motina. Savo įsčiose išnešiojusi sūnų, kurianti jam rytojų. Žadanti jam kiekvieną rytą, kai tik jis įsliuogia į mudviejų su tėvu lovą ir prisiglaudžia visa esybe, kad pasaulis bus saugi vieta jam gyventi. Tiesiog gyventi, suprantat? Gana skirstyti mūsų sūnus ir dukras į vertesnius. Gana tų užmerktų akių, kad šiandien tai mūsų neliečia. Šiandien aš noriu stovėti su mama Rasa Račiene pagrindinėje Vilniaus aikštėje. Kaip žmogus. Kaip mama. Mamos, ar ne metas mums vienytis? Prezidentas prašo atsižvelgti ne tik į LGBT mamų skausmą. Rimtai? Tebūnie. Stokim visos. Mamos už mamas. Nes tikim, kad kartu – lengviau. Aš su jumis visomis. Rasa Račienė kasdien stovi Prezidentūros aikštėje, taip reikšdama solidarumą visiems, kurie negirdimi. Jei tik eisit pro šalį ar rasit laiko eiti, prieikit, pasisveikinkit, apkabinkit, pasakykit gerą žodį, pastovėkit kartu. Rasai tai labai svarbu. Mums visoms tai svarbu. O aš kviečiu visas galinčias, spalio 23 d., šeštadienį, 11 val. ateiti į Daukanto aikštę ir atsistoti su Rasa. Būsiu. Nes gi – mamos už mamas. Kaip kitaip?“

Gana skirstyti mūsų sūnus ir dukras į vertesnius. Gana tų užmerktų akių, kad šiandien tai mūsų neliečia.

Portalo kauno.diena.lt žurnalistams R. Račienė teigė apie šeštadienį organizuojamą iniciatyvą žinanti ir planuojanti joje dalyvauti.

Paklausta, ar po laiško prezidentui sulaukė žmonių palaikymo, R. Račienė tvirtino, kad buvo apipilta palaikymo kupinomis žinutėmis. „Gavau ir iki šiol telefonas netyla. Eina žinutės, masė žinučių – palaikančių, besidžiaugiančių, besididžiuojančių tuo, ką darau. Palaikymo yra labai daug“, – kalbėjo pašnekovė.

T. Biliūno / Fotobanko nuotr.

Primename, kad spalio 20-ąją R. Račienė išplatino atvirą laišką šalies vadovui, kuriame jautriai prabilo apie tai, kaip jai skaudu dėl to, kad visuomenė susiskaldžiusi, kai kalba pasisuka apie LGBT bendruomenės narius. Ir tai, kokia nesaugi dėl savo vaiko ji jaučiasi visa tai matydama bei skaitydama.

Savo laiške G. Nausėdos ji prašė trijų dalykų:

* Skleisti Lietuvą vienijančią, o ne skaldančią Jūsų ar Jūsų artimos aplinkos retoriką.

* Apie LGBT asmenų problemas ir jų poreikius kalbėti ne su trečiosiomis šalimis, bet būtent su LGBT bendruomene – mūsų vaikais, jų tėvais, NVO, ginančiomis šių žmonių teises.

* Asmeninio pažado, kad Lietuvoje turėsime pagarbų ir orų Partnerystės įstatymą, kuris kalbės ne apie juridinius, bet emociniais ryšiais pagrįstus vienalyčių porų santykius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

w

w portretas
bjaurybes, prasmirdins prezidentura, jau nuo ju sutves bloga darosi, kas sustabdys ju provokacijas? kas?

w

w portretas
lgbt uola prezidenta, nori isprovokoti, siaubas, jie visai isprotejo.

nuomonė

nuomonė portretas
kaip jai ne gėda trukdyti Prezidentą, tai kreipkis į savo vyrą, tikrai apgailėtina moteriškė, prastai auklėjo savo dukrą, abi ant pajuokos, kalta mama, fui
VISI KOMENTARAI 61

Galerijos

Daugiau straipsnių