Lietuva baigė gabenti karinę techniką iš Afganistano

  • Teksto dydis:

NATO taikos palaikymo misijoje Afganistane dalyvavusi Lietuvos karinė technika grįžo į Lietuvą, antradienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Į Klaipėdos jūrų uostą paskutinis krovinys su NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje Afganistane naudota Lietuvos kariuomenės technika atplukdytas sausio pradžioje.

„Padedant strateginei mūsų partnerei JAV baigiame vieną didžiausių savo tarptautinių logistinių operacijų, kurią pradėjome dar praeitais metais – Lietuvos karinės technikos pargabenimą iš Afganistano,“ – pranešime spaudai teigė Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.

Lietuvos kariuomenės Afganistane naudota karinė technika buvo sukaupta Kandahare ir į Lietuvą parplukdyta per tarpinį Omano jūrų uostą - techniką pargabeno du civiliniai laivai. Programoje „Lift and Sustain“ dalyvaujančios Lietuvos, taip pat ir kitų šalių, krovinių transportavimą iš Afganistano ir su tuo susijusių išlaidų padengimą užtikrina JAV.

Pirmąja iš dviejų suplanuotų siuntų pargabenti visureigiai, keturračiai, vikšriniai visureigiai transporteriai, transportavimo priekabos. Antrąją siunta –   sunkvežimiai  „Mercedes Benz Unimog“ ir šarvuotieji visureigiai „Toyota Land Cruiser“.

Iš Klaipėdos į Depų tarnybą Kaune  pirmąjį laivo krovinį  transportavo Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionas.  Likęs krovinys bus gabenamas sausumos keliais ir antradienį.

Ministerija informuoja, kad į Lietuva pargabentos transporto priemonės bus paruošiamos eksploatavimui ir paskirstomos į Lietuvos kariuomenės padalinius pagal poreikį.

Pradėta 2005-aisiais Afganistane pradėta ir daugiau nei aštuoneris metus trukusi pirmoji bei didžiausia Lietuvos savarankiška tarptautinė misija oficialiai buvo baigta 2013-ųjų birželio pabaigoje, Lietuvai perdavus atsakomybę už Goro provincijos saugumą Aganistano pajėgoms. Galutinai atsakomybės perdavimas įvykdytas 2014-ųjų pabaigoje.

Pasibaigus taikos palaikymo misijai, Aljansas pradėjo naują paramos ir mokymo misiją „Tvirta parama“. Šioje operacijoje dalyvauja ir apie 80 Lietuvos karių įvairiose Afganistano vietose: Kabule, Kandahare ir Herate.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666  portretas
o ko padangos nuleistos ? kiek kainavo pargabenimas ? kas čia per džipai ir koks jų šarvas ? kiek kainavo misija ? ar nukentėjo kariai ? kas čia per straipsniai jei šlamštu užpildyti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių