Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva prieštarauja planams įmonėse įvesti kvotas moterims

Lietuva prieštarauja planams įmonėse įvesti kvotas moterims
Lietuva prieštarauja planams įmonėse įvesti kvotas moterims / Shutterstock nuotr.

Lietuva su dar aštuoniomis Europos Sąjungos šalimis pasirašė po laišku Europos Komisijai, kuriame prieštarauja Komisijos planams pateikti siūlymą Bendrijoje įvesti privalomas kvotas moterims įmonių valdybose.

Laiške rašoma, kad valstybėms turėtų būti palikta teisė pačioms nuspręsti, kaip geriausia sudaryti sąlygas moteris patekti į aukštas pozicijas versle, praneša „Panorama“.

Europos Sąjungoje 60 procentų moterų baigia aukštąjį mokslą, tačiau tik trečdalis jų užima aukštus postus, ir tik maždaug dešimtadalis priklauso didelių įmonių valdyboms.

Europos Komisija mano, kad tokios proporcijos yra žalingos visuomenei, nes moterys susiduria su vadinamosiomis stiklo lubomis. Tai reiškia, kad pasiekus tam tikrą karjeros lygį, durys moterims dažnai užtrenkiamos vien dėl to, kad jos – moterys. Todėl Komisija iki metų pabaigos nusprendė pateikti siūlymą, pagal kurį bendrovių valdybose moterys turėtų sudaryti ne mažiau nei 40 procentų. Tai galiotų tik didelėms įmonėms, kurios savo akcijomis prekiauja biržose.

Tačiau devynių valstybių, tarp jų 3 Baltijos šalių, Didžiosios Britanijos ir Olandijos ministrai, nesulaukę konkretaus Komisijos siūlymo, parašė laišką, kuriame priešinasi būsimosioms nuostatoms. Anot jų, mažo moterų dalyvavimo valdančiose pozicijose klausimą reiktų palikti spręsti pačioms valstybėms, o ne Briuseliui.

„Valstybė narė gali spręsti situaciją pati pagal konkrečios šalies situaciją. Noriu pasakyti, kad Lietuvos padėtis yra geresnė nei Europos Sąjungoje pagal visus duomenis. Mes irgi sakome, kad  svarbu ir kad tai perkelti į Europos teisę, o ne sudarant valstybei narei spręsti savo iniciatyva spręsti tuos klausimus, tai manome, kad nėra visai logiška“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Dalis valstybių – Prancūzija, Italija ir Olandija – jau turi įsivedusios moterų kvotas įmonėms, kurios savo akcijomis prekiauja biržose. Tačiau Briuselis mano, kad pavienių įmonių ar atskirų valstybių iniciatyvos nepakanka.

„Šiuo metu 11 valstybių Europos Sąjungoje savo iniciatyva yra priėmusios teisės aktus dėl kvotų moterims. Vadinasi, susidaro nevienoda padėtis, kai Europos Sąjungoje veikiančios įmonės gali susidurti su skirtingu reguliavimu. Pavyzdžiui, jei Lietuvos įmonė norėtų vykdyti verslą Ispanijoje, kuri jau turi įsivedusi kvotas moterims, gali būti išmesta iš viešojo konkurso, nes jie neįgyvendina kvotų moterims reikalavimo, kuris yra privalomas Ispanijoje. Taisyklių suvienodinimas visoje Bendrijoje supaprastintų situaciją ir pašalintų kliūtis konkurencijai“, – sako Europos Komisijos atstovė Mina Andreeva.

9 laišką pasirašiusios valstybės siekia sutrukdyti Komisijai pateikti siūlymą dėl privalomų kvotų moterims. Tačiau Komisijos atstovė sako, kad pagal Europos Sąjungos sutartis, ši institucija yra įpareigota teikti siūlymus, o dėl jų kartu su Europos Parlamentu apsisprendžia visos šalys narės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų