Lietuva turės policijos atašė Jungtinėje Karalystėje

Lietuva turės policijos atašė Jungtinėje Karalystėje – Vyriausybė trečiadienį nusprendė įsteigti šią pareigybę ruošiantis bendradarbiavimui su šia valstybe po „Brexit“.

Nutarime teigiama, kad Jungtinėje Karalystėje (JK) gyvena mažiausiai 200 tūkst. Lietuvos piliečių – ši užsieniečių bendruomenė yra septinta pagal dydį šalyje po britų, o Lietuvos ambasada gauna ypatingai daug teisėsaugos institucijų prašymų, susijusių su piliečių sulaikymu ar pagalba nustatant asmenų tapatybę.

Pabrėžiama, kad specialusis policijos atašė galės tiesiogiai bendradarbiauti su JK teisėsauga, padėti tikrinti informaciją, identifikuoti asmenis ir tiesiogiai dalyvauti vietinėse operacijose, kai įtariamieji yra Lietuvos piliečiai.

Šis klausimas ypač svarbus ruošiantis scenarijui, jei JK išstotų iš Europos Sąjungos (ES) be susitarimo.

„Tuo atveju, jeigu JK išstos iš ES be susitarimo, JK nebeturės prieigos prie visų ES teisėsaugos tinklų, informacinių sistemų ir duomenų bazių (Šengeno informacinės sistemos, EURODAC, ECRIS ir kt.), taip pat nebegalės būti pilnateise Europolo nare. Dėl šios priežasties labai padidėtų dvišalio Lietuvos policijos bendradarbiavimo su JK apimtys“, – pabrėžiama Vidaus reikalų ministerijos parengtame dokumente.

Atašė turėtų užtikrinti sklandų bendradarbiavimą užkardant, tiriant ir atskleidžiant nusikaltimus, susijusius su prekyba žmonėmis, neteisėtu narkotikų, ginklų, sprogmenų disponavimu, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu, plėšimais.

Ministerija nurodo, kad papildomų lėšų šiai pareigybei nereikės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Huh

Huh portretas
Silta vietele kociokui terminatoriui ir debilui Pernavui paruosta! Valio valio valio
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių