Lietuva Ukrainos specialiosioms pajėgoms perduos 24 nešiojamus termovizorius

Vyriausybė trečiadienį nusprendė perduoti Ukrainos specialiosioms karinėms pajėgoms 24 nešiojamus termovizorius, kuriuos šiuo metu turi Lietuvos kariuomenė.

Toks siūlymas buvo numatytas Krašto apsaugos ministerijos parengtame nutarimo projekte. 24 termovizorių likutinė vertė – per 342 tūkst. eurų.

Numatyta, kad Ukrainos kariuomenei perduodamas turtas skiriamas Ukrainos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgoms ir naudojamas tik Ukrainos kariuomenės ir jai pavaldžių institucijų vidaus saugumui užtikrinti, krašto gynybai.

Perduodami termovizoriai turi būti naudojami tik pagal atitinkamas galiojančias tarptautinės humanitarinės teisės, žmogaus teisių teisės ir kitas tarptautinės teisės normas. Ukrainos kariuomenė ir jai pavaldžios institucijos neturi teisės keisti perduoto turto naudojimo paskirties ar perduoti turto tretiesiems asmenims be išankstinio Lietuvos rašytinio sutikimo, rašoma projekte.

Taip pat numatyta, kad turto transportavimo išlaidas apmokės Lietuvos kariuomenė.

Rusijai telkiant pajėgas prie Ukrainos sienų, Lietuva pastarosios šalies kariuomenei perduos ir priešlėktuvinių raketų „Stinger“. Apie tai praėjusią savaitę pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Šių raketų Ukrainai skirs ir Latvija, tuo metu Estija ketina perduoti prieštankinių raketų „Javelin“.

Parama teikiama po to, kai Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) pagamintos įrangos perdavimui trečiajai šaliai pritarė šios šalies vyriausybė.

Rusijai sutelkus prie Ukrainos sienos daugiau kaip 100 tūkst. karių ir karinės technikos, Vakarai vis labiau nerimauja, kad Europoje gali kilti didelis karinis konfliktas. Be to, pastaruoju metu Rusijos kariuomenės pajėgos permetamos į ES kaimynystėje esančią Baltarusiją esą planuojamoms bendroms pratyboms.

Didėjant įtampai dėl Rusijos pajėgų telkimo, NATO sąjungininkai pirmadienį paskelbė padidintą pajėgų parengtį ir pasiuntė karinių laivų ir naikintuvų, kad sustiprintų bloko rytinio sparno gynybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kirminas

Kirminas portretas
Tai perduokit Giraitės šaudmenų gamyklą ką jinai ten uždaryta stovi termovizoriais nešaudysi.

Mažinti finansavimą krašto apsaugai būtina.......

Mažinti finansavimą krašto apsaugai būtina....... portretas
O kas leido perduoti ginkluotę............ar kontrobanda Amerikos eina.per Lietuva...

Taip \\\\\.../////

Taip  \\\\\...///// portretas
su tokia neįkainuojama parama xaxolai laimės.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių