Lietuvai perduotas signataro P. Klimo šeimos archyvas

  • Teksto dydis:

Lietuvos centriniam valstybės archyvui antradienį oficialiai perduotas Vasario 16-osios akto signataro, užsienio reikalų ministro Petro Klimo ir jo šeimos dokumentų bei nuotraukų archyvas.

Perdavimo ceremonija vyko Užsienio reikalų ministerijoje (URM) Vilniuje.

Šį archyvą Lietuvai perdavė signataro sūnus Petras Klimas jaunesnysis, miręs šiemet gegužę.

„Šiandien Lietuvos centriniam valstybės archyvui perduodame iš Paryžiaus mus pasiekusias 14 dėžių Klimų šeimos sukaupto archyvo. Jas Lietuvos ambasadai Paryžiuje perdavė diplomato sūnus Petras Klimas jaunesnysis, deja pats, nesulaukęs momento, kai archyvas pasiekė Lietuvą“, – pranešime cituojamas užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Šių metų pradžioje minėjome 50-ąsias Petro Klimo mirties metines, todėl labai simboliška vėl atrasti dar neatrastą Vabalėlio slapyvardžiu pasirašinėjusį diplomatą“, – pridūrė jis.

Tarp perduotų svarbių istorijos šaltinių – P. Klimo asmeninis dienoraštis ir korespondencija, taip pat – Lietuvos užsienio reikalų ministrų Stasio Lozoraičio ir Juozo Urbšio, diplomatų ir kitų žymių to meto Lietuvos politikos, visuomenės veikėjų bei užsienio valstybių diplomatų laiškai ir raštai, teigiama URM pranešime.

Archyve yra P. Klimo raštų, straipsnių, knygos „Lietuvių tautos istorija“ rengimo dokumentai ir rankraštis.

Lietuvos centriniame valstybės archyve jau saugomas Lietuvos pasiuntinybės Prancūzijoje fondas buvo suformuotas iš kelių perdavimo šaltinių – dalis pasiuntinybės dokumentų atkeliavo į Lietuvą iš Romos kartu su diplomatų Lozoraičių archyvu.

Užsienio reikalų ministerija minimam fondui yra perdavusi pasiuntinybėje dirbusių diplomatų tėvo ir sūnaus Jurgių Baltrušaičių bei Antano Liutkaus veiklos dokumentus.

Tarpininkaujant Užsienio reikalų ministerijai iš užsienio į Lietuvą parvežta didžioji dalis tarpukario ir egzilinės Lietuvos diplomatinės tarybos archyvinio palikimo – tai Lietuvos diplomatinių ir konsulinių įstaigų Londone, Vašingtone, Niujorke, San Paule, Toronte, Čikagoje, Ciuriche, taip pat Lietuvos diplomatijai vadovavusio S. Lozoraičio veiklos dokumentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių