Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvės - fiktyvių santuokų vergės

2010-09-11 07:00
Grandinės: tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad fiktyvi santuoka – tėra formalus ir laikinas dalykas, bet dažnai padariniai būna labai skaudūs.
Grandinės: tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad fiktyvi santuoka – tėra formalus ir laikinas dalykas, bet dažnai padariniai būna labai skaudūs. / "Shutterstock" nuotr.

Fiktyvios vedybos: nei meilės, nei pinigų. Manydamos, kad tik formaliai ir laikinai gyvenimą susieja su kitataučiu, užsienyje gyvenančios lietuvaitės atsiduria viešnamiuose arba moka sutuoktinių skolas.

Gyvenimas pragare

Dienraščio žiniomis, Londono policija neseniai gavo anoniminį laišką, kuriame lietuvaitė pasakoja skaudžią savo santuokos istoriją. Viskas iš pradžių atrodė paprasta: ji susitinka su nepažįstamu vyru, įregistruoja santuoką, gauna pinigus, netrukus išsiskiria ir abu pamiršta vienas kitą. Vienas jų lieka su pinigais, o kitas – su galimybe legaliai gyventi Didžiojoje Britanijoje.

Deja, realybė pasirodė itin žiauri – už užsieniečio ištekėjusi lietuvaitė netrukus atsidūrė viešnamyje. Laimė, iš jo pavyko pasprukti.

Psichologiškai palaužta mergina kol kas apie save nieko kalbėti nenori, pagalbos ji nesikreipė ir į Lietuvos ambasadą, tik draugės padedama parašė anoniminį laišką ir jį išsiuntė policijai. Lietuvė nurodė ne tik viešnamio adresus, sąvadautojų telefono numerius, bet ir automobilių, kuriais jie naudojasi, valstybinius numerius.

Dabar ji laukia policijos reakcijos. Jei ji bus, mergina pasiryžusi kalbėti, jei ne, patirtas kančias ji saugos savyje.

Ambasadai nepranešama

"Neabejoju, kad būna ir fiktyvių santuokų, ir prekybos žmonėmis atvejų, tačiau merginos į mus nesikreipia, nes, matyt, žino, kad nelabai galime padėti", – kalbėjo Lietuvos ambasados Didžiojoje Britanijoje konsulinio skyriaus darbuotojas Giedrius Tamašauskas.

Septintus metus ambasadoje dirbantis vyras teigė, kad jau kokius penkerius metus jiems nėra tekę susidurti su prekybos žmonėmis atvejais. Prieš tai tokių būta ne vieno. Jaunos ir naivios mergaitės susigundydavo viliojamais pažadais užsidirbti fantastiškas sumas Didžiojoje Britanijoje, tačiau atskridus į Londoną iš jų būdavo atimami dokumentai, o mergaitės parduodamos į viešnamius.

"Jos tikėdavosi, sakyčiau, net nelogiškų lūkesčių, tačiau atsitikdavo kitaip. Yra buvę atvejų, kai iš viešnamių pabėgdavo ir be batų, ir be drabužių", – pasakojo ambasados darbuotojas.

Su į sekso vergiją vietoj fiktyvios santuokos patekusiomis lietuvaitėmis nėra susidūrusi ir Didžiosios Britanijos lietuvių sąjungos pirmininkė Živilė Ilgūnaitė. "Kalbų lygio apie tai teko girdėti, tačiau realiai susidurti neteko", – sakė Ž.Ilgūnaitė.

Ji patvirtino, kad lietuvės vis dažniau susituokia su islamo religiją išpažįstančiais kitataučiais, tačiau šios santuokos fiktyvios ar ne, aiškinasi atitinkamos britų organizacijos.

Pinigais neapipila

Štai visai neseniai Didžiosios Britanijos spauda pranešė apie nuteistą pastorių, kuris fiktyviai tuokė imigrantes iš Rytų Europos, tarp jų ir Lietuvos, su afrikiečiais, siekusiais legalizuotis Jungtinėje Karalystėje.

61 metų pastorius Alexanderas Brownas per ketverius metus sutuokė net 383 poras, kaip vėliau paaiškėjo, 360 santuokų buvo fiktyvios. Už šias paslaugas moterims būdavo sumokėta po 3 tūkst. svarų sterlingų (apie 12,3 tūkst. litų). Būtent tokią sumą gavo lietuvė pavarde Elvyra Žiogevičienė, kuri minima šioje byloje. Po vestuvių moteris iškart išvyko namo, o už šiuos pinigus nusipirko automobilį.

"Lietuvės labiau užguitos"

Kaimynės Latvijos, kurios piliečiai taip pat gausiai emigruoja į Vakarų Europą, policijos duomenimis, Airijos sąvadautojai pradėjo iš latvių merginų atiminėti butus tėvynėje. Fiktyvias santuokas su imigrantais iš dažniausiai Pakistano, Indijos, Bangladešo ar Afganistano sudariusius moterys tikisi užsidirbti, tačiau vietoj to tų pačių vyrų būna parduodamos į viešnamius arba įveliamos į skolas.

Fiktyvi santuoka Airijoje, pasak pareigūnų, dabar viena iš labiausiai paplitusių vergų prekybos formų. Mat Airijoje išsiskirti sunku, nes reikia, kad net trejus metus sutuoktiniai gyventų atskirai, todėl moterys tampa priklausomos nuo fiktyvių vyrų. Yra pasitaikę net atvejų, kai merginos buvo priverstos pasirašyti skolos raštelius, o vėliau iš jų šiuos pinigus bandyta išieškoti. Latvijos pareigūnai jau žino, kad už tokias skolas yra areštuotas ne vienos merginos butas gimtinėje.

Airijos migracijos biuro duomenimis, vien per pirmą šių metų pusmetį Airijoje už pakistaniečių vyrų ištekėjo 25 moterys iš Lietuvos. Dauguma šių santuokų – fiktyvios, tačiau Lietuvos diplomatai Airijoje teigia negirdėję, kad lietuvaitės būtų patekusios į panašias bėdas kaip latvės.

Airijos Monachano lietuvių bendruomenės pirmininkas Vytautas Ruzveltas neabejoja, kad su panašiomis problemomis susiduria ir lietuvės, tačiau anot jo, šios labiau linkusios nutylėti savo nesėkmes. "Lietuvės labiau užguitos", – teigė jis.

Su svetimu pasu

Lietuvos ambasados Vokietijoje patarėjas Eduardas Petkevičius teigia, kad lietuvių santuokų su kitataučiais daugėja, tokių vyrų tautybių spektras anot jo, itin planus. Tačiau kiek šių santuokų yra fiktyvių, jis nežino. Tokios informacijos negauna ir Lietuvos ambasada Ispanijoje.

"Lietuvės išteka už ispanų, pakistaniečių, Pietų Amerikos šalių gyventojų, tačiau neteko girdėti, kad lietuvės būtų susidūrusios su panašiomis problemomis", – sakė ambasados atašė konsuliniais klausimas Aistis Radavičius.

Anot jo, sekso vergija Ispanijoje egzistuoja, o visai neseniai su tuo teko susidurti ir ambasados Ispanijoje darbuotojams. Į ambasadą vienai merginai atėjus pasikeisti paso, paaiškėjo, kad dokumentas išduotas kitai Lietuvos pilietei. Pradėjus aiškintis, mergina pasakė tikrą savo vardą ir pavardę, papasakojo savo istoriją: prieš septynerius metus ji atvyko dirbti į Ispaniją, tačiau iš jos buvo atimtas pasas, ji atsidūrė viešnamyje. Merginai pavyko pabėgti, prieš sprukdama ji pavogė kitos lietuvės, dirbančios tame pačiame viešnamyje, pasą.

Su juo mergina Ispanijoje gyveno visus šiuos metus, susirado draugą ispaną, pagimdė vaiką, jį užregistravo tikrojo paso savininkės pavarde. Visą tą laiką ji neprasitarė, kas tokia yra. Kaip vėliau Ispanijos pareigūnams pasakojo mergina, ji bijojo būti surasta, bijojo, kad nusikaltėliai pakenks jos Lietuvoje likusiems artimiesiems.

Tyrimą atlikę ispanai nustatė, kad mergina tikrai buvo pakliuvusi į prekybos žmonėmis pinkles, todėl jos nenubaudė. Dabar lietuvei gaminamas pasas tikruoju vardu ir pavarde.

Surasti merginą į sekso vergiją pardavusių asmenų Ispanijos policininkams nepavyko – pritrūkus įrodymų, byla buvo nutraukta.

Po vestuvių – skolos

Fiktyvios santuokos populiarios ne tik ES šalyse, bet ir už Atlanto, Jungtinėse Valstijose. Tik čia situacija kitokia – už santuoką mokama ne lietuvėms, bet amerikiečiams arba jau legaliai šioje šalyje dirbantiems užsieniečiams.

Kaip dienraščiui pasakojo Čikagoje gyvenanti Lina, pavyzdžių ieškoti toli nereikia. Vien jos dvi draugės, svajojusios apie ateitį JAV, susidūrė su vyrais, kurie gerokai patuštino lietuvių kišenes.

"Viena mano pažįstama lietuvaitė susituokė vien norėdama likti JAV. Buvo sutarta: jai – dokumentai, jam – pinigai, apie jokius intymius santykius ar gyvenimą kartu nebuvo nė kalbos. Žmogus atrodė patikimas, jie susipažino per bendrus pažįstamus, palaikė draugiškus santykius, bet galbūt jis tikėjosi šio to daugiau", – pasakojo Lina.

Pamatęs, kad tikrųjų jausmų nebus, sutuoktinis pradėjo rečiau kelti telefono ragelį, vėliau prisiskambinti jam nebuvo įmanoma. Norėdama gauti reikalingą parašą, Monika (toks merginos vardas) turėdavo vyro tykoti grįžtančio iš darbo į namus, o pagautas jis kiekvieną kartą aiškindavo, kad neatsiliepė, nes buvo labai užsiėmęs.

Tik vėliau mergina sužinojo, kad priežastys buvo visai kitos. Vyras jos vardu išsiėmė kredito kortelių, pasiėmė nemažas pinigų sumas ir tuos pinigus iššvaistė. Tai Monika sužinojo tik tada, kai bankai pradėjo jos ieškoti dėl skolų. Teko atiduoti pinigus bankams ir korteles užblokuoti.

"Kredito istorija Amerikoje labai svarbi, draugė nenorėjo jos susigadinti, nes vėliau nebūtų galėjusi išsimokėtinai pirkti automobilio, buto, baldų ar panašiai", – kalbėjo Lina.

Kita jos draugė dėl fiktyvaus sutuoktinio kaltės taip pat turėjo finansinių nemalonumų. Su tokiu sutuoktiniu ji išsinuomojo butą, abiejų vardu, kad atėjus tikrinti tarnyboms būtų įrodymai, jog santuoka tikra ir jie gyvena kartu.

Mergina tame bute negyveno, todėl buvo sutarta, kad tariamas vyras už jį mokės iš savo kišenės. Kaip paaiškėjo vėliau, sutuoktinio būta didelio tinginio, todėl jis vos sudurdavo galą su galu. Už butą nemokėjo, todėl buvo išmestas į gatvę. Nuomos bendrovė padavė abu į teismą, skolas teko sumokėti Linos draugei.

"Girdėjau istorijų, kad pagyvenę amerikiečiai per internetą susipažįsta su jaunomis merginomis, išsikviečia jas, veda, o vėliau šantažuodami nelegaliu statusu priverčia dirbti, pavyzdžiui, striptizo šokėjomis, ar net naudoja prieš jas fizinį smurtą namuose", – sakė Lina.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų