Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai - tarp labiausiai nesidominčių EP rinkimais

2009-05-27 14:43
Lietuviai - tarp labiausiai nesidominčių EP rinkimais
Lietuviai - tarp labiausiai nesidominčių EP rinkimais / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Nors dauguma europiečių teigia mėgstantys Europos Sąjungą (ES), daugiau nei pusė jų nesidomi birželį vyksiančiais Europos Parlamento rinkimais.

Prancūzijos politikos inovacijų fondo užsakymu „TNS Opinion“ atlikto tyrimo duomenimis, rinkimais visiškai nesidomi 18 proc. apklaustųjų, 35 proc. teigė „greičiau nesidomintys“. Tiek pat respondentų (35 proc.) sakė rinkimais „greičiau besidomintys“, 11 proc. pripažino, kad tai juo labai domina, rašo Euobserver.com.

Daugiausiai visiškai nesidominčiųjų buvo Lietuvoje ir Slovakijoje (29 proc.). 2004 metais, kuomet slovakai pirmą kartą rinko europarlamentarus, prie balsadėžių atėjo tik 17 proc. šalies gyventojų, ir tai buvo pats mažiausias aktyvumas visoje ES.
Po Lietuvos ir Slovakijos rikiuojasi Jungtinė Karalystė, kur EP rinkimai visiškai nedomina 28 proc. apklaustųjų, Graikijoje ir Kipre tokių buvo 26 proc.

Daugiausiai besidominčiųjų rinkimais buvo Liuksemburge (29 proc.), Airijoje (25 proc.) ir Maltoje (23 proc.).

Nepaisant dėmesio stokos, tyrimo duomenimis, 46 proc. apklaustųjų mano, jog būtent rinkimai yra geriausias būdas išsakyti savo nuomonę. 14 proc. teigia, jog tai geriausia padaryti pasirašant peticiją, 13 proc. - įstojant į partiją, 10 proc. - prisijungiant prie profsąjungos, 13 proc. - rašant tinklaraštį.

Apklausa taip pat parodė, jog daugumos (56 proc.) europiečių nuomone, ES siūlo galimybę susidoroti su negatyviais globalizacijos padariniais. Taip manančiųjų ypač daug tarp jaunimo (taip mano 65 proc. 18-24 metų žmonių) ir studentų (74 proc.).
Tačiau tik 6 proc. 18-24 metų amžiaus jaunuolių ir 8 proc. studentų teigė labai besidomintys artėjančiais Europos Parlamento rinkimais, o atitinkamai 19 ir 15 proc. sakė tuo nesidomintys visai.

Apklausoje dalyvavo 15 tūkst. 130 žmonių iš 27 Europos Sąjungos šalių narių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų