Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvių kalbos institutui – nacionalinės svarbos statusas

2016-04-14 09:38
BNS inf.
T. Urbelionio / BFL nuotr.

Lietuvių kalbos institutui turėtų būti suteiktas nacionalinės svarbos statusas.

Tokiam pasiūlymui ketvirtadienį po pateikimo pritarė 64 Seimo nariai, vienas buvo prieš, aštuoni balsuodami susilaikė. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai.

Penki Darbo partijos frakcijos nariai parengė specialų Nacionalinio lietuvių kalbos instituto įstatymo projektą.

Autorių teigimu, nacionalinio statuso suteikimas Lietuvių kalbos institutui sudarytų palankesnes sąlygas ugdyti ir puoselėti valstybinę lietuvių kalbą, formuoti valstybinės lietuvių kalbos tyrimo ir vartojimo strategiją bei taktiką, vykdyti mokslinius tyrimus.

„Iš tikrųjų manau, kad Nacionalinis lietuvių kalbos institutas būtų tas institutas, kuris lietuvių kalbą iškeltų į dar didesnę vertybę mūsų visuomenėje“, – sakė Mišrios Seimo narių grupės narė Rima Baškienė.

Projekte numatyta, kad nacionalinis lietuvių kalbos institutas yra mokslinių tyrimų institutas, turintis ypatingos nacionalinės svarbos statusą.

Instituto misija būtų „naujų fundamentinių ir taikomųjų žinių apie lietuvių kalbą ir raštiją kūrimas, nematerialiojo kalbinio paveldo kaupimas, sisteminimas ir sklaida, valstybei ir visuomenei aktualių kalbos raidos ir funkcionavimo uždavinių sprendimas, lituanistikos palaikymas pasaulyje“.

Instituto steigėja būtų Vyriausybė.

Šį projektą sukritikavo Seimo teisininkai. Jų teigimu, nacionalinio statuso institutui suteikimas įstatymu gali disonuoti su mokslinių tyrimų institutų sistema, nes Mokslo ir studijų įstatyme nėra nacionalinio mokslinių tyrimų instituto rūšies ir tokio statuso suteikimo tvarkos.

„Priėmus projektu teikiamą įstatymą, būtų sukurtas precedentas ateityje, nesant jokių kriterijų, priimti atskirus įstatymus ir kitiems mokslinių tyrimų institutams, suteikti jiems nacionalinio, ypatingos svarbos ar kitokį statusą. Toks teisinis reguliavimas iškreiptų bendrąsias Mokslo ir studijų įstatymo nuostatas, reglamentuojančias valstybinių mokslinių tyrimų institutų steigimą, veiklą, tikslus ir pan.“, – rašome Seimo Teisės departamento išvadoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų