Lietuvių parama Ukrainai neslopsta: kiek dar laikysis tokia dvasia?

  • Teksto dydis:

Vakar Katedros aikštėje buvo dalijamos dovanos ukrainiečių vaikams. Jas surinko lietuviai – daugiau nei 4 tūkst. dovanų pasieks mažuosius ukrainiečius, gyvenančius Lietuvoje. Lietuvių parama Ukrainai nemažėja. Apklausos rodo, kad remiama didesnėmis sumomis ir daiktais. Plačiau apie apklausą pokalbis su „Idea Prima“ partneriu, konsultantu Linu Damanskiu.

– Kas stebina žvelgiant į apklausą? Gal yra kažkas naujo?

– Nekintantis abejingų žmonių skaičius (31 proc.) tik gera žinia. Aplinkui girdime nemažai nuostatų, kad yra karo nuovargis, žmonės pavargę ir nori kuo greičiau taikos, sprendimo. Tačiau stabilus neremiančių iniciatyvų santykis parodo kaip tik, kad kita dalis, kurios yra bene du trečdaliai, aktyviai įsitraukusi ir įsitraukimo formų aktyviai daugėja, aktyvėja. Viena iš tokių – bene 10 procentinių punktų išaugusi žmonių parama daiktais, įvairiomis priemonėmis. Keliais punktais išaugo žmonių, aukojančių daugiau nei 500 eurų sumą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įrašas:

– Gal tai susiję su dideliais pirkiniais – „Bayraktar“ ir pan.?

– Taip. Niekada negali pagalvoti, kad taikioji lietuvių tauta kažkada bendrai pirks ginklus kitai šaliai. Ginkluotės įvairovių atsiranda visokių, matome įvairių iniciatyvų. Tikėkimės, kad tai pirmas ir paskutinis atvejis, kai lietuviai taip vieningai įsitraukia ir patys iš savęs daug atiduota, kad būtų kuo greičiau pasiekta taika Ukrainoje.

Linkėčiau, kad lietuvių vienybė neatšaltų kartu su visa ekonomika.

– Ką rodo apklausos, kiek dar laikysis tokia dvasia?

– Sunku pasakyti. Manau, daug lemia ekonominė situacija, labiau augančios energetikos išteklių ir maisto produktų kainos. Tikėtina, kad tai gali paveikti aukojančių dalį. Priminsiu, kad pirminė apklausa buvo atlikta gegužės mėnesį, dabar yra lapkričio mėnesio duomenys. Vadinasi, dar nebuvo atėjęs šaltymetis į kiekvienos šeimos krepšelį. Manau, pavasaris parodys tikrąjį veidą. Panašios apklausos vasarą buvo vykdytos Jungtinėje Karalystėje, ir bendrai dėl žmonių aukojimo įvairioms organizacijoms, labdaringais tikslai, nebūtinai susijusią su parama Ukrainai, jau vasarą apklausos rezultatai davė žinių, kad žmonės būtų linkę aukoti 20 proc. mažiau, jei tai iš tikrųjų atsilieptų jų šeimos biudžetui. Linkėčiau, kad lietuvių vienybė neatšaltų kartu su visa ekonomika.

– Parama yra parama, kaip dantis valytis – pervedi ir gerai.

– Parama ne vien pinginė, ne vien daiktais ar priemonėmis, manau, žmonės supranta, kad palaikymas ir suteikimas prieglobsčio, įvairių buitinių reikmenų yra viena iš paramos formų. Nemažai įsitraukia ir vietoje, kad šeimos turėtų prieglobstį.


Šiame straipsnyje: paramaparama Ukrainaikaras UkrainojeLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių