Lietuvoje gydomas pusšimtis per karą sužeistų ukrainiečių kovotojų

  • Teksto dydis:

Lietuvos gydymo įstaigose gydomas 51 per karą sužeistų ukrainiečių kovotojų, dar vieno laukiama atvykstant artimiausiu metu, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Pasak ministerijos, tai kariškiai ir teisėsaugos pareigūnai, kartu su ginkluotosiomis pajėgomis kovoję mūšio lauke. Jie yra gydomi aštuoniose gydymo įstaigose visoje Lietuvoje.

Pirmasis kovotojas reabilitacijai į Lietuvą atvežtas dar liepos pradžioje, likusieji – per pastarąsias dvi paras.

„Atvykusieji pacientai yra po įvairiausių sužeidimų karo metu: galvos smegenų sužalojimai, šovinės žaizdos, stuburo pažeidimai bei įvairios traumos, patirtos sprogimų metu“, – rašoma ministerijos pranešime.

Jiems bus taikomos antrinio ir tretinio lygio stacionarinės medicininės reabilitacijos paslaugos, skirtos ilgalaikių kompensuojamųjų biopsichosocialinių funkcijų sutrikimų turintiems pacientams. Numatoma vidutinė medicininės reabilitacijos trukmė – 24 dienos.

Atvykusieji pacientai yra po įvairiausių sužeidimų karo metu: galvos smegenų sužalojimai, šovinės žaizdos, stuburo pažeidimai bei įvairios traumos, patirtos sprogimų metu.

Kovotojų perėmimą iš Ukrainos organizuoja ir koordinuoja Sveikatos apsaugos ministerijos tarpinstitucinė darbo grupė kartu su Ekstremalių sveikatai situacijų centru. Ukrainos kovotojų pervežimu į Lietuvą rūpinasi Susisiekimo ministerija.

„Jau keletą kartų siuntėme į karo karštąsias zonas būtinas medicinos priemones ir medikamentus, o mūsų Lietuvos medikai, nepaisydami pavojaus, nedvejodami vyko į misiją pagelbėti kolegoms, Lietuvoje nemokamą sveikatos priežiūros paslaugą gauna visi bėgusieji nuo karo baisumų, o dabar medicininę reabilitaciją – ir kovotojai mūšio lauke“, – pranešime sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Nepavargdami būsime kartu su Ukraina iki pergalės ir padėsime viskuo, kuo tik prireiks“, – teigė jis.

Dalies kovotojų reabilitaciją Lietuvos medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas teikiančiose įstaigose inicijavo Vidaus reikalų ministerija.

„Lankydamiesi Kyjive savo akimis pamatėme Rusijos vykdomus karo nusikaltimus Ukrainoje ir iš pirmų lūpų išgirdome, kokios pagalbos reikia labiausiai. Sutarėme, jog priimsime sužeistus Ukrainos karius ir teisėsaugos pareigūnus reabilitacijai – šiandien jau pradedame įgyvendinti savo pažadą“, – teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pasak jos, Lietuva ir toliau rems Ukrainą „visais įmanomais būdais“ – taip pat ir padedant tirti Rusijos karo nusikaltimus, išminuojant šalies teritorijas ir priimant karo pabėgėlius.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainos kariaigydymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių