Lietuvoje gyvenantis rusas – apie naują draudimą: valstybė parodė, kad turi „kiaušinius“

  • Teksto dydis:

Lietuva uždarė sienas Rusijos turistams. Tai yra regioninis sprendimas – tokia pati tvarka pradėjo veikti Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sakė, kad sprendimas neįleisti rusų yra padiktuotas nacionalinio saugumo interesų. Jis galios mažiausiai iki gruodžio 16 dienos imtinai.

„Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ apie esamą situaciją žurnalistai kalbėjosi su Lietuvoje gyvenančiu rusu Viktoru Voroncovu. Jis sakė visiškai palaikantis Lietuvos poziciją. Toks sprendimas, teigė vyras, dabar yra reikalingas, nes visi Rusijos piliečiai turi nešti atsakomybę už karą Ukrainoje. 

„Mes negalime sustabdyti Vladimiro Putino, o Rusijos piliečiai gali ir turi sustabdyti. Rusijos piliečiai turi suprasti, kad visa tauta neša atsakomybę už šitą karą. Pirmas dalykas, yra tai, kad nebus galima taip lengvai įvažiuoti į Europos Sąjungą ir Šengeno erdvę. Man labai nepatinka kitų Europos Sąjungos šalių pozicija. Mes, Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija, parodome, kad esame valstybės „su kiaušiniais“. O italai, ispanai, prancūzai, vokiečiai bando uodegą pjauti. Pjauname nuo 2014 metų dalimis, o kur rezultatas?“ – stebėjosi V. Voroncovas.

Pašnekovo manymu, šis sprendimas – neįleisti turistų iš Rusijos, daug labiau paveiks Rusijos visuomenę nei visos kitos sankcijos kartu sudėjus. „Dalykas, kurio nekenčiu, kad Europos Sąjungoje, Šengeno zonoje nėra vieningumo. Stebiu, kaip žmonės reaguoja – visi važiuoja į Suomiją, o paskui iš ten skrenda arba per Rygą, aba per Vilnių. Keliasi su keltu į Taliną. Ta pati situacija dabar kryptimis Maskva-Stambulas ir Italija, Ispanija, Prancūzija. Mes turime parodyti savo griežtumą. Aš galvoju, kad Estija turi paprastai neįleisti žmonių, su Rusijos vizomis, į Estijos teritoriją. Ir mes turime pastatyti tokią pačią kontrolę už vidinės sienos. Jei nusprendžiame, kad tokia tvarka turi būti, turime įvykdyti sprendimą“, – akcentavo Lietuvoje gyvenantis rusas.

Mes turime parodyti savo griežtumą.

Jis pridūrė, kad socialiniai tinklai Rusijoje dėl šito sprendimo tiesiog ūžia. „Rusai čia vadina šalis fašistais, naciais ir pabrėžia, kad net Adolfas Hitleris taip nedarė kaip padarė Pabaltijo šalys. Stebint reakciją matyti, kad čia yra veiksmingiausias sprendimas nuo karo pradžios“ – įsitikinęs jis.

V. Voroncovas taip pat užsiminė, kad rusai, neturintys užsienio pasų, nedaro įtakos valstybei. O tie rusai, kurie užsienio pasus, namus Ispanijoje ar kitur turi, būtent jie šio sprendimo ir nepalaiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių