Lietuvoje – keleivių patikros punktai: papasakojo, kaip viskas vyks

  • Teksto dydis:

Kai liepą Vilniuje vyks NATO viršūnių susitikimas, Lietuva savaitei atkurs vidinių sienų kontrolę. Patikros vyks ir oro, jūrų uostuose. Be asmens dokumento sienos kirsti nebus galima, o taip pat gali būti tikrinami ir automobiliai. Apie trumpam pasikeisiančią pasienio kontrolę pasakojama LNK reportaže.

Jau beveik 20 metų kertant sieną su Lenkija ar Latvija pakanka tik sulėtinti greitį. Liepą, kelios dienos prieš NATO renginį ir kelios dienos po, bus sugrąžinta sienų kontrolė.

„Mes priėmėme sprendimą siūlyti Vyriausybei sugrąžinti vidinių sienų kontrolę nuo liepos 7 iki liepos 13 dienos“, – teigė Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Prie sienos su Latvija vienai savaitei bus įrengta dešimt kontrolės postų, prie Lenkijos – du. Visi kiti keliai bus blokuojami. Pareigūnai kontroliuos ir miškus bei laukus pasienyje su Latvija, Lenkija.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Tai neturėtų sukelti didelių nepatogumų mūsų žmonės, nes mūsų pareigūnai tikrai ruošiasi, buvo organizuotos net ir pratybos, taip pat bus pasitelkti ir papildomi pajėgumai“, – patikino A. Bilotaitė.

Lietuvos sienas kontroliuos kelis kartus daugiau pareigūnų ir ne tik iš mūsų šalies.

„Turime susitarimų tiek su Latvija, tiek su Lenkija tam, kad turėtume pagalbos iš šių šalių. Moldova, Estija taip pat atsiųs savo pasienio pareigūnus, žinoma, padės ir „Frontex“, – apie papildomus pajėgumus pasakojo ministrė.

Bus tikrinami ne tik keliaujantys sausuma, bet taip pat jūrų, oro uostuose. Prioritetas – atvykstantiems į Lietuvą.

„Piliečiai, kurie išvyks iš Lietuvos į Latviją ar Lenkiją per oro ar jūrų uostus to patikrinimo gali ir nepastebėti. Tiesiog bus stebimas keleivių srautas ir, esant poreikiui, pareigūnai patikrins dokumentus“, – apie būsimą kontrolę pasakojo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

Be paso ar tapatybės kortelės, pavyzdžiui, vien su vairuotojo pažymėjimu, sienos kirsti nebus leidžiama.

„Vienas iš pagrindinių reikalavimų vykstant per valstybės sieną – turėti asmens tapatybės dokumentus“, – teigė R. Liubajevas.

Jei keleiviai ar jų transportas sukels įtarimų, gali būti patikrinti ne tik jų dokumentai, bet ir automobilis, bagažas.

Vienas iš pagrindinių reikalavimų vykstant per valstybės sieną – turėti asmens tapatybės dokumentus.

„Transporto priemonės bus stabdomos ir bus atliekama detalesnė kontrolė, jei keleivis ar transporto priemonė atitiks tam tikras indikacijas“, – perspėjo VSAT vadas.

Stiprinama ir sienų su Rusija, o ypač – Baltarusija apsauga.

„Suprasdami, kad šitas renginys gali išprovokuoti atitinkamas situacijas prie mūsų išorės sienų, jau dabar dirbame pastiprintu režimu“, – teigė vidaus reikalų ministrė.

Pastaruosius mėnesius į Lietuvą migrantų eina mažai, bet neatmetama, kad gali būti ir tokių vaizdų kaip prieš porą metų, kai Lukašenkos režimas organizavo migrantų kolonas ir nukreipė jas į Lenkiją. Tada kelias dienas migrantai bandė šturmuoti Lenkijos pasienio postą, ši ataka įvyko Baltarusijos Gardino regione.

Negana to, patirties įgijęs Gardino pasieniečių vadas šią savaitę paskirtas vadovauti visam Baltarusijos pasienio komitetui.

„Viena galimų rizikų, tai panaudojimas neteisėtos migracijos, siekiant destabilizuoti situaciją renginio metu. Galima tikėtis, kad Lukašenkos režimas ir jo parankiniai bandys panaudoti tą ginklą prieš mus, organizuodami neteisėtų migrantų išstūmimą į mūsų teritoriją arba prieš renginį, arba jo metu“, – apie galimus scenarijus pasakojo R. Liubajevas.

Neatmetama, kad per NATO renginį gali būti ir kitokių provokacijų, siekiant ne tik sugadinti nuotaiką ar sukelti įtampą Vilniuje vyksiančio Vakarų pasaulio lyderių susitiko metu, bet ir tikintis sukelti chaosą, kai Lietuvos pareigūnams tektų perkelti pajėgumus iš Vilniaus į pasienį. Anot vidaus reikalų ministrės, tokioms situacijoms taip pat ruošiamasi.

Vidinių sienų kontrolę buvo sugrąžinusios ir anksčiau NATO susitikimus rengusios Ispanija, Lenkija, Portugalija, Latvija. Anot ministerijos, net ir dabar septynios Europos šalys dėl įvairių priežasčių kontroliuoja savo vidines ES sienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

che

che portretas
visi blogiukai, jei tokiu bus, jau seniai atvaziave laukia komandos.

Bronx

Bronx  portretas
Susireikšmina dėl kokio šudniekio ir paskui vaidina kad kažkas vyksta

ha

ha portretas
cia tokia nato gerumo akcija? bulbasams galima bus nevarzomai ivaziuoti i vilniu?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių