Lietuvoje lankosi Rusijos ginkluotės kontrolės inspektoriai

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 16–18 dienomis vertinamąjį vizitą į Motorizuotąją pėstininkų brigadą „Žemaitija“ atlieka Rusijos ginkluotės kontrolės inspektorių grupė. Toks vertinimo vizitas vyksta pagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) 2011 metais parengto Vienos dokumento reikalavimus, sakoma Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pranešime.

Vienos dokumentas įpareigoja valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, taip pat – iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės taip pat įsipareigoja priimti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų ir vizitų į karinius dalinius.

Remiantis Vienos dokumentu, kiekviena ESBO priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo stambaus masto karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ir ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.

Į Lietuvą atvykę Rusijos inspektoriai vertinamojo vizito metu gaus Vienos dokumente numatytą tiektiną informaciją apie dalinį, apžiūrės dalinyje esančią ginkluotę ir techniką. Lankydamiesi brigados „Žemaitija“ padaliniuose ir bendraudami su ten tarnaujančiais kariais, inspektoriai galės artimiau susipažinti su dalinio kasdiene veikla.

Vadovaujantis Vienos dokumento nuostatomis, pagal vertinamojo vizito metu gautą informaciją Rusija parengs ir išplatins ESBO šalims ataskaitas, kuriose pateiks išvadas, kaip Lietuva vykdo tarptautinių sutarčių reikalavimus ginkluotės kontrolės srityje.

Tai bus antroji šiais metais užsienio šalių ginkluotės kontrolės priemonė Lietuvoje pagal Vienos dokumentą. Gegužės pabaigoje kariniai stebėtojai iš Rusijos, Baltarusijos, Suomijos ir Švedijos stebėjo Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ taktikos pratybas „Geležinis Vilkas 2021-I“.


Šiame straipsnyje: undefined

NAUJAUSI KOMENTARAI

nieko naujo

nieko naujo portretas
rusas apsiziuri pries puldamas.Reikia ginkluotis ir ruostis.

Jonas

Jonas portretas
Instruktuoti atvyko rusai??? Hm, ga normalu, koncervatorių šeimininkai...

Romas

Romas portretas
Čia KĄ ??? paskutinis anekdotas ?...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių