Lietuvoje lankysis JAV sausumos pajėgų Europoje vadas

  • Teksto dydis:

Lietuvoje ketvirtadienį lankysis Jungtinių Valstijų sausumos pajėgų Europoje vadas generolas leitenantas Benas Hodgesas (Benas Hodžesas).

Dviejų dienų vizito metu jis susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite, krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu, kariuomenės vadu generolu leitenantu Jonu Vytautu Žuku.

Per vizitą pareigūnai aptars saugumo situaciją regione, JAV paramą saugumo stiprinimui, tolesnius planus dėl NATO atgrasymo priemonių įgyvendinimo, tarptautinio sąjungininkų bataliono dislokavimo ir karinio rengimo klausimus.

B.Hodgesas taip pat vyks į Ruklą, kur susitiks su Vokietijos vadovaujamu sąjungininkų vieneto kariais. Karininkas vyks ir į Pabradę, kur atvyko naujoji JAV rotacinių pajėgų karių pamaina.

JAV generolas Lietuvoje lankysis artėjant rugsėjo viduryje vyksiančioms Rusijos ir Baltarusijos karinėms pratyboms „Zapad“.

Prieš šias pratybas amerikiečiai sustiprino Baltijos šalių oro policijos misiją, Šiauliuose dislokuodami septynis naikintuvus vietoje įprastų keturių.

Minskas teigia, kad mokymuose dalyvaus 12 tūkst. 700 karių, Lietuvos pareigūnai mano, kad šis skaičius dirbtinai sumažintas skaidant mokymus į atskiras dalis, ir teigia, kad tikrasis skaičius gali siekti 100 tūkstančių.

Lietuvos karinė žvalgyba sako, kad mokymų „Zapad“ scenarijuje tikriausiai bus numatytas ginkluotas konfliktas su NATO, neatmestina tyčinių arba atsitiktinių incidentų tikimybė. Rusija ir Baltarusija teigia, kad rugsėjo 14 – 20 dienomis vyksiančios pratybos bus gynybinio pobūdžio.


Šiame straipsnyje: LietuvaBenas HodgesasNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių