Lietuvoje minima Pasaulinė savižudybių prevencijos diena: organizuojama konferencija, diskusijos

  • Teksto dydis:

Lietuvoje minint Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną, antradienį organizuojama tam skirta konferencija, vyks diskusijos, spektaklių ir filmų peržiūros.

Higienos institutas Vilniuje organizuoja konferenciją „Bendras žingsnis į priekį: asmeninės ir institucijų patirtys savižudybių prevencijoje“.

Anot organizatorių, konferencijoje patirtimi ir įžvalgomis dalysis pranešėjai iš Vilniaus universiteto Suicidologijos tyrimų centro, Vilniaus ir Kauno visuomenės sveikatos biurų, emocinės pagalbos „Jaunimo linijos“, Psichologinių krizių pagalbos ir psichikos sveikatos centrų, Pedagoginės psichologinės tarnybos ir Higienos instituto.

„Apie bendradarbiavimą kalbėti būtina, nes savižudybių prevencija yra bendra atsakomybė, kurią dalijasi visa visuomenė – nuo sveikatos priežiūros specialistų iki bendruomenės ir šeimos narių“, – pranešime cituojama Higienos instituto Psichikos sveikatos centro vadovė Vita Šulskytė-Janikūnė.

Vilniaus muziejuje iniciatyva „Žvelk giliau“ kartu su muziejumi taip pat organizuoja Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos minėjimo renginį. Jame bus pristatoma paroda „Nepatogus Vilnius“, taip pat vyks diskusija, kurios metu bus dalinamasi patirtimi ir įžvalgomis apie savižudybių prevenciją.

Tuo metu Kaune Nepriklausomybės aikštėje vyks šokio trupės „Nuepiko“ spektaklis „Pakankamas atstumas“, vakare kauniečiai kviečiami į kino centrą „Romuva“ peržiūrėti filmą „Žmonės, kuriuos pažįstam“, po jo vyks pokalbis „Palaikantys dialogai“, kurio metu įžvalgomis dalinsis Vaikų linijos, „Žvelk giliau“ atstovai, atvejo vadybininkė, dirbanti su asmeninis, kurių artimieji bandė nusižudyti ar nusižudė, kiti specialistai.

Savo ruožtu Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas Andrius Navickas parlamente šiai dienai paminėti rengia spaudos konferenciją, renginiai taip pat numatomi Vilniaus rajone, Ignalinoje, kituose miestuose.

Balandį paskelbtais Higienos instituto duomenimis, nors per pastaruosius dešimt metų savižudybių skaičius Lietuvoje mažėjo, pernai jų skaičius padidėjo, lyginant su metais prieš tai.

2023 metais 100 tūkst. gyventojų teko 19,6 savižudybių, 2022 metais šis skaičius siekė – 18,6. 2014 metais 100 tūkst. gyventojų teko 31,71 savižudybė, 2019-aisiais – 23,5.

Tarptautinė savižudybių prevencijos asociacija ir Pasaulio sveikatos organizacija 2003 metais nutarė, kad nuo 2004 metų rugsėjo 10-ji diena minima kaip Pasaulinė savižudybių prevencijos diena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių