Lietuvoje netrukus žadama atlikti jau 4 tūkst. koronaviruso tyrimų per dieną

Lietuvoje greitai bus galima atlikti 4 tūkst. koronaviruso tyrimų per dieną, teigia Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas.

Jis sako, kad netrukus Klaipėdos ir Vilniaus laboratorijose bus sumontuota ir naujos įrangos tyrimams. 

„Pajėgumas galėtų būti ne mažiau kaip 4 tūkst. tyrimų per dieną, nevertinant tų dar papildomų rezervų, kuriuos dar turime mintyse ir esant reikalui galėtum dar praplėsti (tyrimus  – BNS). Tie 4 tūkst. tada būtų startinė pozicija“, – sekmadienį žurnalistams teigė V. Zimnickas.

Laboratorijos vadovas taip pat tvirtina, kad „per artimiausias dešimt dienų“ planuojama įdiegti dvi automatines tyrimų linijas.

„Vieną pas mus laboratorijoje (Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje – BNS), kitą –  Klaipėdoje. Kad išskirstytumėme srautus“, – sakė V. Zimnickas. 

V. Zimnicko teigimu, įranga yra lietuviška, vokiška ir iš JAV.

„Įranga kai kur parkeliauja kitą savaitę ir iškart ji bus instaliuojama. Ir mes, ir Klaipėda kitą savaitę  planuojame. Viena įranga jau baigiama sukomplektuoti. 90 proc. jos komplektacijos  yra Lietuvoje. Ji dabar turi ateiti iš Vokietijos. Kita įranga dalinai sukomplektuota, trūksta nedaug, ji turėtų atvažiuoti iš JAV“, – kalbėjo V. Zimnickas. 

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šeštadienį LRT laidai „Dienos tema“ teigė, kad gavus reagentų ir pasitelkus papildomos įrangos, tyrimai dėl koronaviruso bus plečiami iki 10 tūkst. per dieną. 

Dabar Lietuvoje per dieną galima atlikti 1,5 tūkst. tyrimų dėl koronaviruso. 

Užsakyta 100 tūkst. reagentų, bet jie stringa

A. Zimnickas patvirtino, kad Lietuva šiuo metu yra užsakiusi „per 100 tūkst. reagentų ir tas kiekis nuolatos yra pildomas“, jie užsakomi tiek iš tiekėjų Kinijoje, Pietų Korėjoje, tiek ir Europoje. Jis tvirtino, kad tiekimas trūkinėja, nes tiekėjai nespėja patenkinti poreikio ir siunčia užsakymus nedidelėmis dalimis.

Anot A. Zimnicko, penktadienį planuota 32 tūkst. reagentų siunta iš Europos tiekėjo įstrigo dėl logistinių problemų.

„Supraskite, kad šiandien serga ne Europa, serga visas pasaulis. Ir kai kurie gamintojai ne tik nebepriiminėja naujų užsakymų, bet jie tiesiog patys mato ir dalina savo produkciją visam pasauliui po truputį. Todėl jei šiandien planuoji gauti 10 ar 20 tūkstančių, tai jokiais būdais nereiškia, kad tu tiek galėsi gauti“, – paaiškino V. Zimnickas.

„Kaip pavyks su tiekimu, garantijų nėra, bet tie kiekiai, kurie užsakyti, kurie bus pas mus, yra pakankami“, – pabrėžė jis.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis pabrėžia, kad net ir atsiradus galimybei atlikti daugiau tyrimų, kam juos atlikti, o kam ne, ir toliau spręs medikai. Anot jo, būtent nuo medikų priklausys ir tai, ar galės išsitirti ir užsienyje nebuvę arba su užsikrėtusiais asmenimis kontaktų neturėję asmenys.

„Jei gydytojai nuspręs, kad tai yra būtina, tai tikrai turės galimybę. Bet jei norėčiau išsitirti be jokios priežasties, būtų gal ir keistoka (...). Neturint jokių simtomų, dėl ramumo – tikrai šito nedaryčiau ir nerekomenduočiau““, – spaudos konferencijoje kalbėjo viceministras.

Anot jo, kol kas taip pat nebus leidžiama atlikti tyrimų ir privačiose laboratorijose.

Pirmuosius reagentus užsakė vasarį

Ministerijos ir laboratorijos atstovai patikino, kad pirmuosius reagentus Lietuva užsakė viena pirmųjų Europoje, tačiau jie nebuvo kokybiški, tad teko vėliau užsakinėti kito tipo, patikimesnes medžiagas.

„Buvome vieni pirmųjų Europoje, kurie įsigijo reagentus. Nors ir turėjome Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, jie buvo netinkami, tariant paprastai, nepakankamai sodrinti. Paskui, kai praėjo tam tikras tarpas, nustatytos kitos reagentų rūšys“, – pasakojo V. Zimnickas.

Anot A. Šešelgio, šiuo metu naudojami reagentai užsakyti vasarį, t.y. tada „kai tik atsirado produktas“.

Tuo metu V. Zimnickas pabrėžė, kad itin daug tyrimų nebuvo atliekama, nes buvo vadovaujamasi PSO siūlomu algoritmu.

Lietuvoje iki šiol patvirtinti 129 užsikrėtimo koronavirusu atvejai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pil.

Pil. portretas
Nusikaltimą vykdo Lietuvoje.Žmonės moka,mokėjo mokesčius valstybei,visi dirbantys ,taip pat pensininkai mokėjo kol dirbo,kaip kurie dirba iki šiol. Todel ,manau negalima ignoruoti vyresnių žmonių ir privalo tikrinti dėl koronoviruso visus,neskirstant pagal amžių.Turi tikrinti turi visus ,šeimos gydytojai,pagal prisiregistravo vietą.Kiekvienas mokesčių moketojas esamas,buvęs(pensininkai,) privalo būti patikrinti.Kitaip bys faktas akivaizdus ,jog vyksta pensininkų naikinimas, (genocidas).Jeigu taip yra iš tikrųjų, sakyčiau reikėtų susimąstyti jauniems, mokesčių mokėtojams, nes jų lauke tas pats.Tada ar verta mokėti sveikatos draudimo mokestį verslininkams ?

Kas pasakys tiesa į akis

Kas pasakys tiesa į akis portretas
Jau atsibodo pačiam, bet negaliu ne pasikartoti .Nuo pat pradžios nebuvo reikiamo dėmesio viruso ištyrimui ir testavimui .Niekam išskyrus Kasiulevičių ir dar kelis, kas sakė kaip elgtis ir reikia atkreipti dėmesį , kaip su virusu kovojo Kinija .Drįstu papriekaištauti ponui VERYGAI ,pradžioje jis laikėsi kitokios taktikos kovoje su virusu ,nežinau motyvų ,tačiau tai buvo .Pats medikas ir kodėl mažai skyrė dėmesio į gydytojų apsauga ,nežinau ,bet galėjo elementariai suprasti kad pagrindinė kova su virusu ir teks medikams.Juos turėjo aprūpinti kuo būtina JŲ SAUGAI.Testavimai žmonių vyksta vangiai ,tai jis vadovauja kaip ir Malinausko atveju pareiškė ,be jo pritarimo ir žinios negalima komentuoti.Jis viskam vadovauja ir negali niekas prieštarauti .Tai atsakykit ponas Veryga ar visuomet esat teisus ir jūsų nuomonei negali paprieštarauti??Nestovėjot šalia kaip puodus lipdė šventieji,reikia ir kitų nuomonės paklausyti.Klaidas reikia pripažinti . Daugiau tyrimų daugiau aiškumo .

Ha

Ha portretas
Padarykit nors tūkstantį ir tai bus gerai.Jau prisigyrėt 5 metams į priekį
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių