Lietuvoje – pirmą kartą tokio masto pratybos

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Lietuvoje vyks didžiausios mobilizacinės sistemos patikrinimo pratybos „Vyčio skliautas 2024“, ketvirtadienį pranešė Vyriausybės komunikacijos departamentas.

Pratybos, kurias koordinuoja Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) bei Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas, vyks nuo pirmadienio iki ketvirtadienio.

Pagrindinis pratybų tikslas – įvertinti Valstybės mobilizacinės sistemos būklę, kaip veiktų esminis valstybės persitvarkymas ir išteklių sutelkimas pasirengiant šalies gynybai ir vykdant gyvybiškai svarbias funkcijas kritiniu momentu.

Pratybų metu bus tikrinama sąveika su savivaldybėmis, krašto apsaugos sistema, treniruojamas gynybai reikalingų resursų telkimas ir savivaldybių veiklos organizavimas, jų darbas su bendruomene bei sąveika su komendantūromis.

Taip pat bus testuojami Jungtinės priimančios šalies paramos koordinavimo komiteto aktyvavimo mechanizmai, valstybės rezervo aktyvavimo mechanizmai, nevyriausybinių organizacijų (NVO) integravimas į mobilizacinių užduočių vykdymą, padedant užtikrinti sklandžią evakuaciją, aprūpinimą maistu.

Pasak pranešimo, pratybų dalyviai veiks simuliuojamoje hibridinių ir konvencinių grėsmių aplinkoje, pateikiant kuo realesnę situaciją.

Pratybomis siekiama identifikuoti silpnąsias grandis, didžiausias rizikas, kylančias valstybei, kai dėl priešiškų veiksmų patiriamos masinės informacinės ir kibernetinės atakos dingsta elektros energijos tiekimas, neveikia mobilus ryšys ir internetas, sutrinka gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos, vykdomos diversijos bei būtina gyventojų evakuacija.

„Esame įpratę, kad kariuomenė testuoja savo parengtį pratybų metu. Tačiau ne ką svarbiau yra pasitikrinti, kaip kilus grėsmei veiktų Lietuvos institucijos dar iki karinių veiksmų ir Lietuvos kariuomenės įsitraukimo. Tam, kad procesai vyktų sklandžiau ir situacija būtų valdoma efektyviau, mobilizacijos atveju sutelkiamos institucijų kompetencijos ir įsteigiami jungtiniai centrai, kurie taip pat turi numatytus veikimo modelius“, – pažymi premjerė Ingrida Šimonytė.

Įvertinus identifikuotas problemas, silpnąsias vietas, tobulinsime ir sustiprinsime mobilizacijos sistemą.

„Tad būtent šios pratybos ir yra skirtos patikrinti Valstybės pasiruošimą mobilizacijai, kai privaloma užtikrinti gyvybiškai svarbių valstybių funkcijų tęstinumą, rūpinimąsi kiekvienu mūsų visuomenės nariu, bet ir teikti pagalbą karinėms pajėgoms. Įvertinus identifikuotas problemas, silpnąsias vietas, tobulinsime ir sustiprinsime mobilizacijos sistemą“, – teigia ji.

Dalyvaus apie tūkstantis asmenų

Tokio masto pratybos Lietuvoje vyks pirmą kartą. Numatoma, kad juose dalyvaus apie tūkstantį valstybės tarnautojų, pareigūnų, savivaldybių atstovų bei savanorių.

„Atsižvelgiant į pratybų rezultatus bus atnaujintos institucijų bei įstaigų mobilizacinės užduotys bei sustiprinta sąveika“, – nurodoma pranešime.

Pratybose dalyvaus Vyriausybės kanceliarija, visos ministerijos, Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas, Valstybės saugumo departamentas, kariuomenės Gynybos štabas, Lietuvos aukščiausiasis Teismas, Lietuvos bankas bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kurie visi kartu sudaro Valstybės mobilizacijos operacijų centrą (VMOC), jis bus sušauktas antrąją pratybų dieną.

Pastarasis įsteigiamas paskelbus mobilizaciją ir yra atsakingas už visų šalies institucijų veiklos koordinavimą, užtikrinant būtiniausių paslaugų gyventojams tiekimą, resursų telkimą, infrastruktūros priežiūrą.

Vyriausybės kanclerės Giedrės Balčytytės vadovaujamo VMOC veiklą įgalintų į vieną bendrą darinį susijungiantis Nacionalinis krizių valdymo centras bei Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas.

Be minėtų institucijų pratybose taip pat dalyvaus visos 60 savivaldybių administracijų, nevyriausybinės organizacijos bei kitos institucijos ir įstaigos, turinčios mobilizacinių užduočių.

Pratybose dalyvauja tik į mobilizacinę sistemą įtrauktos valstybės institucijos ir įstaigos bei įmonės, gyventojų kasdienės veiklos šios pratybos netrikdys.

Pratybų metu didesnį žmonių susibūrimą bus galima matyti Grigiškėse, kur nuo antradienio iki ketvirtadienio vyks praktinė pratybų dalis: steigiamas tarpinis gyventojų evakuacijos centras, jame bus tikrinama sąveika tarp NVO ir valstybės institucijų esant dideliems evakuacijos srautams galimai ne tik iš Lietuvos, bet ir kitų Baltijos valstybių.

Taip pat praktinė pratybų dalis vyks Vilniaus ir Lentvario traukinių stotyse, kur kartu su Maltos ordino pagalbos tarnyba bus imituojamas gyventojų, ligonių, žmonių su negalia, kitų pažeidžiamų visuomenės grupių evakavimas tam pritaikytais traukinių vagonais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
karo atveju nesusirinks ....taikos metu labai gražiai atrodo.ant popieriaus..

kaimo bernas

kaimo bernas portretas
geležinkelio bėgius ir pervažas kas iš savivaldybės karingų ponų prižiūri Drakono dantis ir tvoras ar tik per X parodyti atveš, ar toliau keleiviniai , ir ne tik, su traktoriais stumdysis

Anonimas

Anonimas portretas
Ką reiškia tas durnas pratybų pavadinimas ? Kas tokius sugalvoja ? Gal tas , kur sugalvojo Pieno Žvaigždes ir Sūrio Mėnulį ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių