Lietuvoje startavo pirmasis komendantūrų savanorių kursas

Rugsėjį vyko istorinis ir pirmasis komendantūrų savanorių kursas Lietuvoje – keturiolikos asmenų grupė tris kartus po tris dienas per savaitę nuo ryto iki vakaro gilino tiek praktinius, tiek teorinius įgūdžius – nuo žinių apie tai, kas yra bendruomeniškumas, iki pirmosios pagalbos teikimo ir gynybos įgūdžių lavinimo.

Pasak kursų organizatoriaus visuomenininko Danieliaus Lupshitz, ši iniciatyva padės ugdyti piliečius, kurie veiks ne tik kritinėse situacijose, bet ir prisidės prie visuomenės gerovės kūrimo.

„Stiprybė ir mūsų gyvavimas priklauso nuo bendruomenių stiprumo ir jos žmonių, kai kiekvienam žmogui svarbu valstybė“, – per pristatymo renginį Vilniuje sekmadienį kalbėjo D. Lupshitz.

„Tikrai Danielių noriu pagirti, kai prasidėjo komendantūrų idėjos realizacija, kai prasidėjo registracija, jis pasiūlė projektą – atvažiuos kovinės patirties turintys žmonės ir galim suburti tam tikrą grupę žmonių“, – apie savanorių kurso pradžią pasakojo krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Jis sako, kad tokia parengta grupė galėtų kovoti su diversinėmis grupėmis, valdyti srautus.

„Blokpostai, objektų apsauga, kova mieste, tie dalykai, kurie be galo svarbūs komendantinėms funkcijomis, nes komendantų funkcija yra užnugaris, remiant kariuomenę, kad jai nereikėtų daryti tam tikrų funkcijų. Kariuomenei reikalingi žmonės: ar tai būtų komendantiniai šauliai ar tai būtų prisiregistravę komendantūrose, ar tai būtų parengto rezervo mūsų žmonės po apmokymų. Užtikrinti užnugarį ir teritorinę savigyną – pasiteisino Ukrainoje“, – per renginį Lietuvos Šaulių Sąjungos Karaliaus Mindaugo rinktinėje kalbėjo ministras.

„Mes gavome žinių, kurių paprastai nerasi jų nėra, kas duoda Lietuvoje: kova ankštose patalpose, aš turiu šiokios tokios patirties, kaip dirbti blokpostuose, bet žmonių profiliavimas man buvo nauja. Mes, kaip komendantiniai šauliai, kuriems greičiausiai teks dirbti esant kažkokia situacijai“, – sakė kurso dalyvis, advokatas iš Vilniaus Aleksanderis Višnevskis.

Kitas kurso dalyvis, banke dirbantis Justinas Jurkonis, pasakojo mokęsis, kaip saugiai patekti į pastatą, ką daryti atvykus nežinomam automobiliui tamsintais stiklais.

Ką reiktų daryti esant netikėtai situacijai – į tave bėgant žmonių miniai.

„Ką reiktų daryti esant netikėtai situacijai – į tave bėgant žmonių miniai“, – apie savo įgytas žinias pasakojo J. Jurkonis.

Projekto įgyvendinimą inicijavo visuomenininkas D. Lupshitz, o „Volfas Engelman Nealkoholinis“, ilgametis įvairių bendruomeninių projektų rėmėjas, tapo komendantūros kurso mecenatu.

Pasak įmonės generalinio direktoriaus Mariaus Horbačausko, šios iniciatyvos svarba Lietuvai yra neabejotina, ir jie džiaugiasi galėdami prisidėti prie jos sėkmės.

„Mums didelė garbė čia būti, verslas yra visuomeninės dalis, tam kad išgyventume, turime būti visuomeniški, ši graži iniciatyva mus sudomino. Tikime, kad benduomeniškumas mums pagelbės reikalui esant. Mums, kaip įmonei, būti atsakingu verslu yra tiesiog įrašyta į DNR. Pavyzdžiui, dar tarpukariu Volfų šeima buvo aktyvi visuomenininkė, Karo muziejaus fundatorė. Daug metų investuojame į įvairias bendruomenės veiklas, kuriose dalyvauja ne tik kauniečiai, bet ir žmonės iš visos Lietuvos, o tokie projektai kaip šis komendantūros kursas yra puiki galimybė prasmingai prisidėti prie bendruomeniškumo visos šalies mastu stiprinimo. Tikime, kad šis projektas kurs ilgalaikę vertę ir prisidės prie saugesnės Lietuvos kūrimo“, – sako M. Horbačauskas.

Pasak jo, šio kurso esmė – suvokimas, kad atsakinga visuomenė prasideda nuo kiekvieno žmogaus individualiai.

„Kiekvienas turime savo atsakomybę ir galime vienu ar kitu būdu prisidėti prie bendro tikslo siekimo. Šiuo atveju tas tikslas – kad būtume vieningi ir, esant reikalui, padėtume vieni kitiems, būtume dėmesingi ir imtumės iniciatyvos“, – pabrėžia M. Horbačauskas.

D. Lupshitz sako, kad komendantūros kursai – tai ne tik fizinės jėgos ar karinių įgūdžių lavinimas. Karo atveju piliečiai, įtraukti į komendantūrų sąrašus ir įgiję karinių įgūdžių, padės užtikrinti valstybei gyvybiškai svarbias funkcijas, prisidės prie saugios aplinkos kūrimo ir taps pirma linija padėdami savo rajono ar miestelio gyventojams – nuo paprastų veiksmų taikos metu sudrausminti pažeidėjus ar padėti reguliuoti eismą iki medicininės pagalbos suteikimo kritinėse situacijose.

Jis tarnavo Izraelio gynybos pajėgose, greitojo reagavimo antiteroristiniame būryje, yra pirmos klasės seržantas, D. Lupshitz apdovanotas Izraelio valstybėje ir Ukrainoje, kur jis kartu su Tarptautinio legiono didvyriais dalyvavo Irpinės vadavimo operacijoje 2022 m., vėliau kariavo Zaporižios rajone.

„Džiaugiuosi, kad komendantūrų idėja po truputį virsta kūnu. Tokios iniciatyvos kaip ši yra puikus visuomenės atsparumo ir aktyvaus įsitraukimo pavyzdys. Kuo daugiau žmonių ruošiasi ir žino, ką galėtų daryti krizės ar karo atveju, tuo mūsų valstybė stipresnė,“ – sako krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O GAL. KAIP ŽŪDYTI RUSUS ???.....

Sekančios pratybos ir jų veiksmai

Sekančios pratybos ir jų veiksmai portretas
Vėliau jie gaudys ir siųs į frontą kaip Ukrainoje ir vieni tarnaus taip, o kiti fronte, be jokių rotacijų. Va taip ir policija jiems talkina, nes jiems nereikia atlikinėti kario funkcijų, nereikia mokintis nors bazinių dalykų, jie dirbs taip kaip Ukrainoje bus tie kas grūda į auto jaunuolius ir senius iki 60 metų, nors dar jau tenais padarė mobilizaciją iki 50 metų. Bet pas mus matyt sergantys paranoja nepadarys niekaip iki 50 metų.

chutin puilo

chutin puilo portretas
Stebėti, kad ten neprieitų kremliaus inkorporuoti "jedinstvenykai", jie jau 30 metų laukia progos...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių