Lietuvoje švenčiama Žolinė

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Lietuvoje švenčiama Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo diena – Žolinė.

Šia proga Pivašiūnuose ir Krekenavoje vyksta atlaidai, o Rumšiškėse įsikūręs Lietuvių liaudies buities muziejus kviečia susipažinti su Žolinių puokštėmis, vaistažolėmis.

Žolinės atlaidais garsėjančiame Alytaus rajone esančiame Pivašiūnų miestelyje ketvirtadienį vyks Švč. mergelės Marijos ėmimo į dangų iškilmė. Trečiadienį prasidėję atlaidai miestelyje tęsis dar savaitę.

Didieji Švč. mergelės Marijos ėmimo į dangų atlaidai vyksta ir Krekenavoje Panevėžio rajone, kur ketvirtadienį minima Didžioji Žolinės diena ir vyks iškilmingos mišios su žolynų šventinimu bei koncertas. Atlaidai Krekenavoje tęsis iki antradienio.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Žolinę minės Latvijoje. Jis Agluonoje Latvijos Saeimos pirmininkės Inaros Murniecės kvietimu dalyvaus Švenčiausios Mergelės Marijos ėmimo į dangų dienos minėjimo šventėje.

Žolinių šventė tradiciškai vyksta ir Lietuvių liaudies buities muziejuje Rumšiškėse. Čia vyks Žolinės puokščių paroda, bus pasakojama apie gydomąsias augalų savybes, vyks koncertai ir spektakliai.

Žolinę kaip deivės Žemynos šventę Dvarčiškiuose, Švenčionių rajone, minės ir senovės baltų religinė bendrija „Romuva“.

2000 metais Seimas Žolinę įtraukė į valstybinių švenčių sąrašą ir paskelbė nedarbo diena. Žolinė kasmet švenčiama rugpjūčio 15-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ieva

Ieva portretas
Man gėda už Kauną. Šiemet nei Joninių nei Žolinių. Joninių naktį koks be ryšio koncertas baigiasi 11 val ir viskas visi namo!Per Žolines laisvą dieną visiška tyla...Vasario 16 vakare irgi visiška tyla mieste..Niekaip nesuprantu, negi tam nėra lėšų..Gėda Kaunui...Jei neturi mašinos, negali nuvažiuot kur toliau...O ir transportas viešas gi sumažintas, kad visiem būtų patogiau...

vardas

vardas portretas
kas išvis yra atlaidai? Ir kodėl čia valstybine švente paskelbta?

>Pagonis

>Pagonis portretas
Šeima išvyko į užsieni likau vienas kokios čia šventės. Kokia žydę susirasti
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių