Pereiti į pagrindinį turinį

J. Olekas: Lietuvos dėmesys Ukrainos kariuomenei nemažės

2016-11-22 12:40
BNS inf.

Kadenciją baigiantis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, susitikęs su Ukrainos kariuomenės vadu Viktoru Muženko patikino, kad Lietuvos dėmesys Ukrainos kariuomenei kitąmet nemažės.

Kaip informavo Krašto apsaugos ministerija, antradienį susitikęs su vilniuje viešinčiu V.Muženko J.Olekas informavo, kad praėjusią savaitę naujai išrinktas Seimas vienu pirmųjų sprendimų patvirtino Lietuvos politikos Ukrainos atžvilgiu tęstinumą.

„Lietuva gynybos reformas pradėjo prieš 20 metų ir jos tęsiasi iki šiol. Dabar dalinamės savo patirtimi su Ukraina. Raginame aktyviai naudotis dimisijos generolo majoro Jono Andriškevičiaus, pirmojo atkurtos Lietuvos kariuomenės vado, patirtimi, jam dalyvaujant Ukrainos gynybos reformų patariamosios tarybos veikloje“, – susitikime kalbėjo laikinasis ministras J.Olekas.

Lietuva gynybos reformas pradėjo prieš 20 metų ir jos tęsiasi iki šiol. Dabar dalinamės savo patirtimi su Ukraina.

Į Lietuvą su oficialiu vizitu atvykęs Ukrainos kariuomenės vadas generolas V.Muženko ir jį lydinti delegacija taip pat susitiko su Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Jonu Vytautu Žuku. Susitikimuose buvo aptartas dvišalis ir daugiašalis Lietuvos ir Ukrainos karinis bendradarbiavimas, saugumo situacija ir aktualūs Ukrainos kariuomenės reformų klausimai.

Lietuvos kariuomenės vadas supažindino generolą V.Muženko su Lietuvos kariuomenės vystymo planais, aptarė vykstantį karinį bendradarbiavimą, jo plėtros galimybes ir Ukrainos kariuomenės reformas.

Anot ministerijos pranešimo, Ukrainos kariuomenės vadas padėkojo Lietuvai už suteiktą paramą Ukrainos kariuomenei, už Lietuvos dalyvavimą Ukrainos karių rengime ir patarimus reformuojant puskarininkių sistemą ir vystant Ukrainos kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgas.

Antradienį V.Muženko su delegacija taip pat susitiks su Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų vadovybe ir lankysis Generolo Silvestro Žukausko poligone (Švenčionių r.), kur apžiūrės šiemet pradėjusį veikti modernų karių treniruočių kompleksą „Mūšis mieste“.

Trečiadienį jis Krašto apsaugos ministerijoje susitiks su ministerijos Pajėgumų ir ginkluotės generaliniu direktoriumi pulkininku Dariumi Užkuraičiu, kitais ministerijos atstovais. Taip pat Ukrainos delegacijos nariai lankysis Ukrainos ambasadoje, kur susitiks Ukrainos ambasadoriumi Lietuvoje Volodymyru Yatsenkivskiu ir su Lietuvoje reabilituojamais Ukrainos kariais. Svečiai taip pat dalyvaus iškilmingoje rikiuotėje, skirtoje Lietuvos kariuomenės dienai ir kariuomenės atkūrimo 98-ųjų metinių minėjimui, Katedros aikštėje.

Kartu su generolu V.Muženko į Lietuvą atvyko Ukrainos Generalinio štabo Karinio bendradarbiavimo ir taikos palaikymo operacijų generalinio direktorato viršininkas generolas leitenantas Leonidas Holopatiukas, Ukrainos Specialiųjų operacijų pajėgų atstovai.

Nuo pat Rusijos karinės agresijos Ukrainoje Lietuva aktyviai palaiko Ukrainos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, remia Ukrainą visomis įmanomomis ir teisiškai leidžiamomis formomis, įskaitant karinę paramą.

Šiemet rugsėjo mėnesį Lietuva perdavė Ukrainos kariuomenei 150 tonų nebenaudojamos amunicijos.

Lietuvos kariai kartu su sąjungininkais dalyvauja Ukrainos reguliarios kariuomenės padalinių rengimo programoje. Taip pat Lietuva toliau remia Ukrainos karininkų ir puskarininkių mokslus Lietuvos kariuomenės mokymo įstaigose ir Baltijos gynybos koledže.

Daugiau naujienų