Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos ambasadoje JAV įsteigta papildoma gynybos atašė pavaduotojo pareigybė

2020-11-18 12:07

Vyriausybės sprendimu Lietuvos ambasadoje JAV įsteigta papildoma atašė pavaduotojo pareigybė.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Trečiadienį laikinojo Ministrų kabineto priimtą nutarimą inicijavo Krašto apsaugos ministerija (KAM) argumentuodama, kad papildoma pareigybė padės užtikrinti vykdomų ir planuojamų dvišalių projektų su JAV gynybos srityje procesą.

„Intensyvėja Lietuvos kariuomenės ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos bendradarbiavimas personalo rengimo srityje. Vystomi ir kiti ginkluotės sistemų įsigijimo projektai, dažnėja rotacinių JAV pajėgų atvykimas į Lietuvą pratyboms“, – teikime nurodė KAM.

Tarp vykdomų projektų įvardytos pasirašytos sutartys su JAV dėl šarvuotų visureigių „Oshkosh JLTV“, sraigtasparnių „Black Hawk“ įsigijimo.

Pernai Lietuva pasirašė sutartį dėl 200 amerikietiškų šarvuotų visureigių įsigijimo už 145 mln. eurų. Visureigius JLTV gamins amerikiečių kompanija „Oshkosh Defence“, sutartis pasirašyta su Jungtinių Valstijų vyriausybe.

Pirmosios mašinos Lietuvą turėtų pasiekti 2021 metų pabaigoje, paskutinės – 2024 metais. Jos bus skiriamos Sausumos ir Specialiųjų operacijų pajėgoms.

Taip pat Lietuva lapkritį pasirašė sutartį su Jungtinėmis Valstijomis dėl keturių karinių sraigtasparnių „Black Hawk“ įsigijimo. Lietuva JAV vyriausybei už sraigtasparnių platformą per penkerius metus sumokės 181 mln. eurų, JAV vyriausybė skyrė maždaug 26 mln. eurų paramą. Pirmieji sraigtasparniai Lietuvą turėtų pasiekti 2024 metų pabaigoje.

Ministerija teigia, kad plečiant ambasados JAV gynybos atašė biurą papildomai biudžeto lėšų nereikės, nes pareigybė bus išlaikoma iš KAM asignavimų, per metus tam reikės apie 130 tūkst. eurų.

Lietuvos ambasadoje gynybos atašė JAV ir Kanadai pareigas eina brigados generolas Modestas Petrauskas, jis šiuo metu turi vieną pavaduotoją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų