Lietuvos bankas iš Ukrainai skirtų monetų surinko 300 tūkst. eurų paramos šiai šaliai

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankas iš Ukrainai skirtų kolekcinių monetų surinko per 307 tūkst. eurų paramos šiai karo draskomai šaliai.

Kaip nurodoma ketvirtadienį išplatintame pranešime, iš viso Lietuvos bankas pardavė 4391 monetą iš 5 tūkst. bendro tiražo.

Didžioji dalis monetos kainos yra skirta paremti Rusijos užpultą Ukrainą, iš viso į šios šalies nacionalinio banko atidarytą sąskaitą jau pervesta 307 tūkst. 370 eurų.

„Ukrainai, kenčiančiai nuo karo baisumų, elektros, šilumos, kitų būtiniausių dalykų stygiaus, pagalbos reikia dabar. Per ne visą mėnesį išplatinę beveik 90 proc. monetos tiražo, žmonių, įmonių skirtas lėšas pervedame nedelsdami. Dėkojame visiems, pirkusiems kolekcines monetas, ir kviečiame toliau prisidėti – liko tik kiek daugiau nei 500 kolekcinių monetų“, – sakė Lietuvos bankoB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Ukrainai, kenčiančiai nuo karo baisumų, elektros, šilumos, kitų būtiniausių dalykų stygiaus, pagalbos reikia dabar. Per ne visą mėnesį išplatinę beveik 90 proc. monetos tiražo, žmonių, įmonių skirtas lėšas pervedame nedelsdami.

Pardavus likusias tiražo monetas, lėšos Ukrainai bus pervestos į tą pačią sąskaitą humanitarinei pagalbai rinkti.

Asmens, perkančio šią kolekcinę monetą, pagalba Ukrainai – 70 eurų, bendra monetos kaina – 96,8 euro.

Ukrainos kovai už laisvę skirtos monetos averse – tarsi išsiuvinėtas stilizuotas Vytis ir Ukrainos herbo simbolis Trišakis. Monetos autorė – ukrainietė dailininkė Svitlana Matvieienko.

Monetos reverse – rankos, simboliškai apglėbiančios viską, kas yra valstybė, tauta, kovojanti už tradicijas, istoriją, dabartį ir ateitį.

Stilizuotas Ukrainos valstybės kontūras užpildytas audinio etnografinių ornamentų tūrinėmis detalėmis. Kompozicijoje taip pat yra užrašai lietuvių kalba „UKRAINOS KOVAI UŽ LAISVĘ“ ir ukrainiečių kalba „УКРАЇНА БОРЕТЬСЯ ЗА СВОБОДУ“.

Sidabro monetos briaunoje iškaltas garsaus ukrainiečių poeto Taraso Ševčenkos šūkis „ВСТАНЕ ПРАВДА! ВСТАНЕ ВОЛЯ! STOS TEISYBĖ! LAISVĖ STOSIS!“.


Šiame straipsnyje: Lietuvos bankaskolekcinės monetosparama Ukrainaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių