Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos ir JAV kariai Rukloje pradėjo didžiausias šių metų pratybas

2014-05-12 14:43
E. Žygaičio / KAM nuotr.

Gaižiūnų poligone Rukloje pirmadienį prasidėjo lauko taktinės pratybos „Juodoji strėlė 2014“, kuriose apie 1500 Lietuvos karių kartu su Jungtinių Valstijų 173-iosios oro desanto brigados kariais treniruosis vykdyti gynybines operacijas Lietuvoje.

Pratybos yra didžiausios ir vienos svarbiausių šių metų brigados „Geležinis Vilkas“ kovinio rengimo cikle.

Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika teigė, kad šie mokymai yra ypatingi, nes kartu su amerikiečiais kariai treniruosis ne tik mūšyje integruoti visų rūšių ginkluotę, bet ir atlikti oro desantavimo operacijas.

Lauko taktinės pratybos „Juodoji strėlė 2014” vyks trimis etapais. Pirmojo metu, kuris numatomas gegužės 12-15 dienomis, bus vykdomas padalinių treniravimas bei vertinimas vykdyti skirtingas gynybines užduotis. Antrasis etapas – Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono ir priskirtų padalinių kovinės grupės integravimo veiksmai siekiant sinchronizuoti vienetų tarpusavio sąveiką. Aktyviojo, trečiojo etapo metu, vyksiančio gegužės 1 7 -22 dienomis pagal pratybų organizatorių modeliuojamą scenarijų, kariai nepertraukiamai vykdys taktines užduotis.

Filmuotos medžiagos autorius: seržantas specialistas Lukas Kalvaitis

Per pratybas kariai vykdys pasiruošimo mūšiui procedūras, treniruosis vykdyti taktinį judėjimą ir susitelkimo rajono užėmimą, rengsis gynybai, tobulins veiksmus, kaip tinkamai veikti cheminio, biologinio ar radioaktyvaus užterštumo aplinkoje, atliks kitas užduotis.

Tuo pačiu padaliniai tobulins vadovavimo ir kontrolės procedūras, mokysis koordinuoti veiksmus, treniruosis užtikrinti vadaviečių funkcionalumą, planuos operacijas, priiminės taktinius sprendimus bei vykdys kitas karines užduotis.

Kartu su Lietuvos kariais pratybose „Juodoji strėlė“ dalyvausiantys JAV kariai į Lietuvą atvyko iš savo nuolatinės dislokacijos vietos Vičenzoje, Italijoje. JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados kuopa, kurioje - apie pusantro šimto karių, bendroms pratyboms su Lietuvos kariais atsigabeno ir visą pratyboms reikalingą ginkluotę ir techniką.

Planuojama, kad JAV kariai Lietuvoje bus dislokuoti iki šių metų pabaigos. JAV kariai dabar dislokuoti Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje.

JAV Sausumos pajėgas į Lietuvą pratyboms atsiuntė reaguodama į regionui iškilusias grėsmes dėl Rusijos intervencijos Ukrainoje. Tokias pačias pajėgas JAV atsiuntė ir į Lenkiją, Latviją bei Estiją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų