Lietuvos ir JAV specialiųjų pajėgų medikai treniravosi teikti pagalbą karo sąlygomis

  • Teksto dydis:

Keliasdešimt Lietuvos ir Jungtinių Valstijų (JAV) Specialiųjų operacijų pajėgų karo medikų treniravosi teikti medicininę pagalbą itin sudėtingomis sąlygomis, ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Anot jos, pirmąją kovo savaitę keliasdešimt specialiųjų pajėgų karo medikų dalyvavo medicininiuose mokymuose, kuriuose keitėsi patirtimi bei mokėsi metodų ir programų užsitęsusios pagalbos lauko sąlygomis bei medicininės paramos rezistencijos sąlygomis.

Šių sričių įgūdžiai, pasak ministerijos, yra ypatingai svarbūs veikiant konflikto aplinkoje, o NATO sąjungininkai vis dažniau užsimena, kad kariai turėtų ruoštis sudėtingoms, netgi spartietiškoms gyvenimo sąlygoms galimų ateities konfliktų metu.

„Nutrūkus logistinėms grandinėms ir komunikacijos linijoms, kariai negauna reikiamų ginklų ar technikos, informacijos, tačiau vis tiek turi kautis ir laimėti. Siekiant išsaugoti gyvybes ir ryžtą kovoti, o dar daugiau – tautos paramą ir valią priešintis agresoriui, medicinos pagalba įgauna ypatingą svarbą“, – rašoma pranešime.

Ministerija informuoja, kad atsižvelgdami į galimus scenarijus, kariai treniravosi teikti geriausią galimą medicininę pagalbą, kuomet evakuacija yra sutrikdyta ar net neįmanoma. Dalyviai taip pat mokėsi medicininės pagalbos teigimo turint ribotus išteklius ir negalint evakuoti sužeistųjų, planavimo bei organizavimo.

Mokymų metu įgyti įgūdžiai bus taikomi pratybų „Liepsnojantis kalavijas 2022“ ir „Trojos pėdsakas 2022“ medicininiuose scenarijuose.

Lietuvos Specialiųjų operacijų pajėgos bendradarbiauja su JAV pajėgomis SOCEUR (angl. U.S. Special Operations Command Europe), organizuodamos Aukštesnio lygmens taktinės pagalbos nukentėjusiesiems mūšyje kursą, mokydamos medikus teikti sudėtingesnę ikihospitalinę pagalbą, treniruodamos chirurgines komandas ir planuodamos bei vykdydamos medicininę paramą nepalankiomis sąlygomis.

Šiuose tarptautiniuose mokymuose taip pat dalyvavo ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių