Lietuvą pasiekė iš Norvegijos įsigytos oro gynybos sistemos

  • Teksto dydis:

Lietuvos karinių oro pajėgų Oro gynybos batalioną pasiekė iš Norvegijos įsigytos vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos NASAMS, penktadienį pranešė kariuomenė.

„Su šių sistemų atėjimu sustiprėjo Lietuvos oro erdvės gynyba, toliau yra stiprinamas atgrasymas. Apjungiant visus bendros gynybos sistemos komponentus į vieną visumą, mes galime pasiekti gerą rezultatą, kuris privers potencialius priešininkus permąstyti savo ketinimus, o mums tai suteiks daugiau saugumo bei veiksmų laisvės", – pranešime sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

NASAMS – plačiausiai naudojama vidutinio nuotolio oro gynybos sistema NATO valstybėse, ji naudojama ir Baltųjų rūmų apsaugai.

Su šių sistemų atėjimu sustiprėjo Lietuvos oro erdvės gynyba, toliau yra stiprinamas atgrasymas.

Kariuomenės teigimu, įsigyta sistema yra naujausia. Trečios kartos NASAMS naudotojai šiuo metu yra tik Lietuvos ir sistemos gamintojos Norvegijos kariuomenės.

Įsigytąją sistemą sudaro ugnies valdymo centrai, raketsvaidžiai, ryšio įranga, perkant šias sistemas modernizuota ir šiuo metu Lietuvos kariuomenėje naudojama artimojo nuotolio oro gynybos sistema RBS-70.

Abi sistemos bus integruotos į bendrą Lietuvos oro gynybos skydą.

Specialistų rengimas darbui su naująja sistema pagal Norvegijos kariuomenės ir „Kongsberg Defence & Aerospace“ gamyklos sudarytą metodiką ir programas jau pradėtas praėjusių metų pabaigoje Norvegijoje.

Tolesnis rengimas persikelia į Lietuvą, kur norvegų specialistai su Lietuvos kariais tęs darbą pačiame Oro gynybos batalione. Planuojama, kad iki 2021 metų bus baigtas personalo rengimas ir pradėta ginkluotės integracija į vieningą NATO oro gynybos sistemą.

Vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą NASAMS Lietuva pirko pagal ministerijos ir Norvegijos kompanijos „Kongsberg“ 2017 metų spalio 26 dieną pasirašytą sutartį, jos vertė – 110 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regina Budginaitė

Regina Budginaitė portretas
Gi žiūriu, kad kažko tai, svetimų lėktuvų mažai šiandien skraido. Tur būt jau žino, kad atvyksta rimtesnė ginkluotė.

Pametejo

Pametejo  portretas
darbelio kolonininkams.Yra galimybe pasidraikyti.Suns balsas i dangu neina.

...

... portretas
Chm: "NASAMS – plačiausiai naudojama vidutinio nuotolio oro gynybos sistema NATO valstybėse, ji naudojama ir Baltųjų rūmų apsaugai" - ir VISA tai Tvartelio apsaugai?..
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių