Lietuvos kariuomenei oficialiai perduota oro gynybos sistema NASAMS

Po kelis mėnesius trukusių testavimų Lietuvos kariuomenei oficialiai perduota vidutinio nuotolio oro gynybos sistema NASAMS, penktadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Perdavimą įtvirtinantį dokumentą penktadienį pasirašė KAM ir sistemos gamintojos Norvegijos kompanijos „Kongsberg“ atstovai. Nuo dokumento pasirašymo Lietuva tapo visateise sistemos savininke.

Norvegijoje pagamintos sistemos į Lietuvą buvo atgabentos birželio mėnesį, rugsėjį šios sistemos elementai pirmą kartą buvo išbandyti Lietuvoje vykusiose tarptautinėse pratybose „Tobruq Legacy 2020“ („Tobruko palikimas 2020“).

Anot krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio, oro erdvės apsauga yra vienas svarbiausių faktorių, leidžiančių užtikrinti sąjungininkų atėjimą į regioną, jei jo prireiktų.

„Su NASAMS mes įsigijome sukomplektuotą ir integruotą vidutinio nuotolio oro gynybos pajėgumą, kurio trūko ir kurio iki šiol neturėjome. Taip iš dalies užpildome vieną didžiausių šalies gynybos spragų – oro erdvės apsaugą“, – pranešime cituojamas jis.

Lietuvos kariuomenės vado generolo leitenanto Valdemaro Rupšio teigimu, pajėgi oro gynyba yra itin svarbi potencialių priešininkų atgrasymui.

„Apjungiant visus bendros gynybos sistemos komponentus į vieną visumą, mes galime pasiekti gerą rezultatą, kuris privers potencialius priešininkus permąstyti savo ketinimus, o mums tai suteiks daugiau saugumo bei veiksmų laisvės,” – tvirtino V. Rupšys.

Ministerija taip pat pabrėžė, kad sėkmingas Norvegijos ir Lietuvos bendradarbiavimas yra itin reikalingas dabartiniame geopolitiniame kontekste.

NASAMS – plačiausiai naudojama vidutinio nuotolio oro gynybos sistema NATO valstybėse, ji naudojama ir Baltųjų rūmų apsaugai.

Kariuomenės teigimu, įsigyta sistema yra naujausia. Trečios kartos NASAMS naudotojai šiuo metu yra tik Lietuvos ir sistemos gamintojos Norvegijos kariuomenės.

Įsigytąją sistemą sudaro ugnies valdymo centrai, raketsvaidžiai, ryšio įranga, perkant šias sistemas modernizuota ir šiuo metu Lietuvos kariuomenėje naudojama artimojo nuotolio oro gynybos sistema RBS-70.

Abi sistemos bus integruotos į bendrą Lietuvos oro gynybos skydą, o iki kitų metų pabaigos turėtų būti pradėta ginkluotės integracija į vieningą NATO oro gynybos sistemą.

Plačiausiai NATO valstybėse naudojamą vidutinio nuotolio oro gynybos sistemą NASAMS Lietuva pirko pagal KAM ir „Kongsberg“ 2017 metų spalio 26 dieną pasirašytą sutartį, kurios vertė – 110 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hj

Hj portretas
Geriau patriot iš Amerikos nupirktu, nes kaina vos didesnė, tačiau 3,5 karto toliau šaudo. 20km nieko nereiškia.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai gal bent vieną raketėlę pasiųsti į Astravą, kol dar pilnai nepaleista AE?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių