Lietuvos valstybės institucijos naudoja rusišką programinę įrangą

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankas, Policijos departamentas, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) ir kitos valstybės institucijos naudoja rusišką programinę įrangą.

Kibernetinio saugumo ekspertai tai vadina šalies saugumo spraga, nes produktą sukūrusios bendrovės palaiko artimus ryšius su Kremliumi, pranešė LRT.

Pasak krašto apsaugos viceministro Edvino Kerzos, rusiškai programinei įrangai – „1C“ ir „ABBYY eform filler“ – pavyko „įsibrauti“ į valstybinį sektorių, nes institucijos renkasi pigiausius pasiūlymus. Viceministras pabrėžia, kad galimybių išvengti nesaugių IT sistemų valstybiniame sektoriuje nėra – viešųjų pirkimų taisyklės neleidžia uždrausti rusiškoms bendrovėms dalyvauti konkursuose, nebent jos neturi patikimumo pažymėjimo. Šiuo atveju rusiškus produktus pardavinėja lietuviškos įmonės, apriboti jų produkciją įrankių nėra, nesvarbu, kad tai gali kelti grėsmę saugumui.

Pernai birželį Ukrainoje naudota buhalterinės apskaitos programa „ABBYY eFormFiller“, skirta elektroninių dokumentų apsikeitimui tarp įmonių, buvo užpulta viruso. Pasak buvusio Ukrainos ekonomikos ministro patarėjo Dariaus Tamausko, Kijevui patyrus viruso rusišku pavadinimu „notPetya“ ataką, didžioji dalis verslo ir valstybinio sektoriaus kompiuterių tiesiog buvo išjungti, o darbuotojai paleisti namo.

Lietuvoje naudojamos dokumentų valdymo bei buhalterijos programinės „1C“ įrangos kūrėjai – „1C Company“ – yra Rusijoje, jos vadovai palaiko artimus ryšius su aukščiausia valdžia ir saugumo institucijomis. Pati bendrovė skelbia produkciją teikianti Rusijos saugumo tarnybai, Vidaus reikalų ministerijai ir Muitinės departamentui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na va

na va portretas
pasirodo patys galvą kišame meškai į nasrus :)

...

... portretas
Visa nelaimė kad amerikietiška (žydiška?) dar nesaugiau.

?

? portretas
Noreciau nauduoti Lietuviska,gaila nera.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių