Lietuvos ypatingasis archyvas atidarė skaitmeninių vaizdų archyvo interneto svetainę

Lietuvos ypatingasis archyvas atidarė interneto svetainę „Lietuvos ypatingojo archyvo saugomų skaitmeninių vaizdų archyvas“ (E. vaizdų archyvas).

Joje skelbiamos suskaitmenintos Lietuvos SSR valstybės saugumo komiteto (KGB), Lietuvos komunistų partijos (LKP), Lietuvos SSR vidaus reikalų ministerijos (MVD) ir kituose fonduose saugomos nuotraukos, KGB konfiskuotų ar slapta darytų video-, kino ir garso dokumentų aprašymai. Taip pat skelbiamos suskaitmenintos Lietuvos partizanų dokumentų kolekcijoje ir kituose fonduose saugomos Lietuvos laisvės kovotojų nuotraukos, atvirukai, pasižymėjimo ženklai ir kita atributika.

Svetainė sukurta įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos dalinai finansuotą projektą „Svetainės „Lietuvos ypatingojo archyvo saugomų vaizdų elektroninis archyvas“ sukūrimas“.

Lietuvos ypatingojo archyvo saugomose sovietinio saugumo sudarytose baudžiamosiose ir tremties bylose yra daug įvairios tematikos ir įvairiais laikotarpiais darytų nuotraukų, konfiskuotų atliekant kratas ir prie bylų prijungtų kaip daiktiniai „kaltę“ patvirtinantys įrodymai. Seniausios nuotraukos darytos XX a. pradžioje, dauguma darytos tarpukariu ar pokario metais.

Taip pat saugoma daug KGB operatyvinių darbuotojų 1945–1990 m. slapta darytų nuotraukų, kuriose užfiksuoti sekami asmenys, nesankcionuotų antisovietinių mitingų ir demonstracijų dalyviai, neformalių jaunimo grupių atstovai, įvairių konfesijų dvasininkai, tikintieji ir jų atliekamos religinės apeigos, į Lietuvą atvykę užsieniečiai bei kiti KGB akiratyje buvę įvykiai.

Nuotraukose, kaip nurodoma Lietuvos ypatingojo archyvo pranešime, yra užfiksuoti žymiausi sovietmečio įvykiai: 1972 m. Kauno pavasaris, Lietuvos laisvės lygos mitingas 1987 m. rugpjūčio 23 d. Vilniuje prie A. Mickevičiaus paminklo, Bananų balius 1988 m. rugsėjo 28 d. Vilniuje Katedros aikštėje ir kt. Dažnai KGB slapta darytos nuotraukos yra vienintelė ikonografinė svarbius Lietuvos įvykius iliustruojanti medžiaga. Lietuvos ypatingasis archyvas taip pat saugo gausią kolekciją kino, video-, magnetinių juostų ir kasečių, kuriose yra užfiksuoti KGB slapta filmuoti vaizdai bei slapta daryti garso įrašai. Šių vaizdo ir garso dokumentų aprašymai bus skelbiami sukurtoje svetainėje.

Suskaitmenintų nuotraukų ar video-, kino ir garso dokumentų aprašymų paieška svetainėje atliekama pagal dokumento pavadinime ar anotacijoje esančius skaičius, žodžius arba jų dalis bei datas. Svetainės lankytojai gali rašyti komentarus, pastabas, pateikti juos dominančius klausimus, patikusiais dokumentais dalintis socialiniame tinkle „Facebook“, sakoma pranešime. Svetainės adresas: http://lyavaizdai.archyvai.lt/

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių