Pereiti į pagrindinį turinį

Litexpo galvosūkis: mįslingas konkursas – politikų akiratyje

2013-06-06 11:26
Litexpo galvosūkis: mįslingas konkursas – politikų akiratyje
Litexpo galvosūkis: mįslingas konkursas – politikų akiratyje / A. Ufarto/BFL nuotr.

Ar iš tiesų „Litexpo“ atsisakius dalyvauti milijoniniame konkurse buvo pamaloninti savi? Po savaitraščio „Vilniaus diena“ publikacijos į šį klausimą bandys atsakyti grupė parlamentarų. Gali būti, kad reikalo imsis ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Sujudo dešinieji

Naujiesiems valstybės įmonės „Litexpo“ vadovams gali tekti varstyti Seimo Antikorupcijos komisijos duris. Dalis dešiniųjų politikų pasiryžę ištirti neoficialią informaciją, esą „Litexpo“ iš milijoninio konkurso pasitraukė sąmoningai ir taip konkurse užleido vietą kitai bendrovei, siejamai su valdančiaisiais socialdemokratais.

Iniciatyvą ištirti ar bent bandyti pasiaiškinti šį reikalą Seime rodo keli dešiniųjų politikai. Viena jų – konservatorė Agnė Bilotaitė. Ji sureagavo į „Vilniaus dienos“ publikaciją ir pasiūlė tai aiškintis Seimo Antikorupcijos komisijoje. Vitalijus Gailius, komisijos pirmininkas, nusiteikęs šį klausimą įtraukti į artimiausią posėdį.

„Gali būti, kad išsikviesime atsakingus asmenis pasiaiškinti ir apklausime, nes reikalas kvepia korupciniais ryšiais. Galiausiai kairiųjų laikysena komisijoje parodys, kokia yra politinė valia, kas yra suinteresuotas šį konkursą ištirti“, – užsidegusi kalbėjo A.Bilotaitė.

VPT tyrimo baidosi

Konservatorių atstovė dėl minėto konkurso kreipėsi ir į Žydrūno Plytniko vadovaujamą VPT. A.Bilotaitė teigė, kad situacija kelia įtarimų.

„Negali nesistebėti tokia sutapimų virtine: naujas direktorius atsisako laimėto pirkimo, kuriam įmonė tikrai pasiruošė ir buvo įvertinusi visas aplinkybes. Ankstesnis direktorius Aloyzo Tarvydo aiškinimų nepatvirtina. Galiausiai antrą vietą užėmusi įmonė siejama su ta pačia partija, kaip ir naujasis “Litexpo„ vadovas. Turime pripažinti, kad šioje situacijoje galima įžvelgti bandymą paprasčiausiai atiduoti pelningą pirkimą tiems, kas jo neverti“, – rašo parlamentarė kreipimesi į VPT.

Tačiau VPT šio reikalo tirti neskuba. Ž.Plytnikas situacijos nekomentavo. O VPT atstovė spaudai Aušra Pocienė buvo lakoniška: „Noriu priminti, kad VPT sąmokslo teorijų netiria.“

Neatsakyti klausimai

Primename, kad „Litexpo“ prieš porą mėnesių laimėjo viešojo pirkimo konkursą dėl teisės tiekti maitinimą daugelyje pirmininkavimo ES renginių, tačiau, kaip teigiama, dėl politinio spaudimo iš posto pasitraukus buvusiam įmonės direktoriui Dariui Aleknavičiui, laimėto konkurso buvo atsisakyta.

Naujasis direktorius, su socialdemokratų partija siejamas A.Tarvydas, kuris „Litexpo“ vadovavo porą dešimtmečių, pareiškė, kad kelių milijonų vertės viešojo pirkimo konkurso staiga atsisakė, nes Valdovų rūmuose neįrengta virtuvė. Po tokio jo sprendimo teisė tiekti maitinimą atiteko konkurse antrą vietą užėmusiai įmonei „Taurakalnis“, vadovaujamai taip pat su įtakingiausiais socialdemokratais siejamos Irenos Čereškienės.

Kas atsitiko, kad nauji „Litexpo“ vadovai, užtikrintai laimėję, neoficialiomis žiniomis, maždaug 4 mln. litų konkursą, užleido vietą kitiems? Oficiali „Litexpo“ pozicija, kodėl iš konkurso nuspręsta trauktis: paaiškėjo, kad Valdovų rūmuose nėra ir nebus įrengta... virtuvė. „Vargu ar nesant nei vandentiekio, nei kanalizacijos galėtume gauti sanitarinį pasą“, – pareiškė laikinasis „Litexpo“ vadovas A.Tarvydas. Tokie pasiaiškinimai kelia šypseną ES pirmininkavimą organizuojantiems pareigūnams. Ypač turint omeny milijonines užsakymo sumas.

Remiantis laikraščio šaltiniais, jau anksčiau įtakingi kairiųjų atstovai visomis priemonėmis siekė, kad „Litexpo“ pasitrauktų iš konkurso. Galiausiai viskas „susitvarkė“, kai D.Aleknavičius, neišlaikęs spaudimo, pasitraukė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų