Pereiti į pagrindinį turinį

LRKT pertvarka pakenktų sprendimų nešališkumui, sako komisijos pirmininkas

2014-07-28 09:56
BNS inf.
Š. Mažeikos / BFL nuotr.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininkas Edmundas Vaitekūnas pirmadienį pareiškė nepritariantis planams jo vadovaujamą įstaigą prijungti prie Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT).

Anot jo, tokius planus parengė speciali Ūkio ministerijos darbo grupė. E.Vaitekūno manymu, sujungus įstaigas, būtų užkirstas kelias nešališkiems komisijos sprendimams,

„Mūsų funkcija - specifinė: kaip įrašyta įstatyme, esame nepriklausoma, Seimui atskaitinga institucija. Tad turėtumėme būti nevaržomi. Bet jei būtumėme prijungti prie kažko, būtų ir valdymo, ir kitų pokyčių, darbas būtų nelabai veiksmingas“, - BNS sakė LRTK pirmininkas.

Jo žiniomis, iniciatyvą dėl įstaigų sujungimo iškėlė RRT vadovai.

„Ūkio ministerija tuos konsolidavimo klausimus sprendė, aktyviai dalyvavo Ryšių reguliavimo tarnyba. Žinau tiek, kad RRT manė esant tikslinga, kad mūsų institucija būtų prijungta prie jų“, - sakė jis.

Anot E.Vaitekūno, iškiltų problema ir dėl atskaitomybės, nes RRT vadovas prezidentės teikimu skiriamas Vyriausybės, tuo metu LRTK atskaitinga Seimui, komisijos narius deleguoja ir visuomeninės organizacijos.

„Mes nelabai buvome kviečiami (į darbo grupės posėdžius - BNS), kartais pats ragindavau mūsų teisininkus eiti ir dalyvauti. Matyt, galbūt nebuvo norima išgirsti kitokios nuomonės“, - tvirtino E.Vaitekūnas.

Anot jo, daugelyje Europos Sąjungos valstybių viešosios audiovizualinės informacijos teikėjus kontroliuojančios institucijos yra nepriklausomos ir turi atsiskaityti nacionaliniams parlamentams, tik kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, Estijoje, yra pavaldžios Kultūros ministerijai.

Ryšių reguliavimo tarnyba bei Ūkio ministerija BNS atsisakė komentuoti įstaigų konsolidavimo planus - apie tai ketinama pranešti antradienį BNS vyksiančioje spaudos konferencijoje.

Ministerija nurodo, kad bus pristatomi galutiniai darbo grupių pasiūlymai dėl verslo priežiūros institucijų pertvarkymo, kurie iki rugsėjo turi būti parengti ir teikiami Vyriausybės strateginiam komitetui.

Šiuo metu LRTK dirba 18 darbuotojų, taip pat 11 komisijos narių, tarp jų - LRTK pirmininkas ir pavaduotojas.

Pagrindinė LRTK funkcija - prižiūrėti ir užtikrinti, jog Lietuvoje skleidžiama audiovizualinė informacija nepažeistų galiojančių teisės aktų.

Pastaruoju metu LRTK aktyviai dalyvauja priimdama sprendimus dėl rusiškais televizijos kanalais skleidžiamos tikrovės neatitinkančios informacijos. Komisija dėl pažeidimų buvo trims mėnesiams apribojusi televizijų „PBK Lithuania“, „RTR Planeta“ ir „NTV Mir Lithuania“ dalies laidų retransliacijas, dėl draudimo nepaisymo bylinėjasi su palydovinės televizijos paslaugų tiekėjais „Viasat“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų