Lygių galimybių kontrolierė: padaugėjo diskriminuojančių darbo skelbimų

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu padažnėjo diskriminuojančių darbo skelbimų, teigia lygių galimybių kontrolierė.

„Pastaruoju metu stebime padažnėjimą atvejų, kai asmenys kreipiasi dėl lyties ir amžiaus pagrindais diskriminuojančių darbo skelbimų arba darbdavių komentarų įsidarbinimo metu“, – teigia Birutė Sabatauskaitė.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos duomenimis, per pirmuosius šių metų mėnesius dėl darbo skelbimų į tarnybą kreiptasi 16 kartų. Pusė šių kreipimųsi buvo susijusi  diskriminacija dėl amžiaus, taip pat dažnai pasitaikė skundė dėl diskriminacijos lyties pagrindu.

„Susisiekus su darbdaviais, pasigirsta įvairios stereotipinės nuostatos. Komentuodami savo skelbimų reikalavimus, darbdaviai amžiaus limitus bando pagrįsti įvairiai. Pavyzdžiui, teigia, kad ieško jauno darbuotojo, nes jis geriau pritaps jauname kolektyve. Ieško moters kasininkės, nes moterys neva kruopštesnės, o vyrų ieško fizinės jėgos reikalaujantiems darbams“, – tarnybos pranešime pasakojo B. Sabatauskaitė.

Pavyzdžiui, teigia, kad ieško jauno darbuotojo, nes jis geriau pritaps jauname kolektyve. Ieško moters kasininkės, nes moterys neva kruopštesnės.

Anot jos, teko susidurti su sušių restoranu, ieškančiu vyro sušių šefo, nes šio patiekalo gaminimas moterims neva gali būti per sunkus.

„Įstatyminė apsauga nuo diskriminacijos dėl lyties darbo santykių srityje galioja jau 24 metus, o nuo diskriminacijos dėl amžiaus – 18. Tačiau net ir prabėgus ne vienam dešimtmečiui, su tuo dar susiduria darbo ieškantys žmonės“, – sakė kontrolierė.

Kaip diskriminacinį pavyzdį, tarnybą nurodė darbo skelbimą, kad ieškoma jaunų darbuotojų: „Jei esi jaunas, drąsus ir atsakingas – siūlome tau darbą mūsų įmonėje“.

Lygių galimybių įstatymas draudžia diskriminaciją lyties, amžiaus, negalios, šeiminės padėties ir kitais įstatyme numatytais pagrindais darbo santykių srityje. Į darbo santykių sritį patenka ir darbo skelbimai, ir darbdavio veiksmai, komentarai, klausimai darbo pokalbių metu.

Pasak B. Sabatauskaitės, tačiau esama profesijų ar darbo vietų, kuriose amžiaus ribos yra numatytos įstatymuose, o lytis kartais yra lemiamas faktorius – tai gali būti aktoriai (-ės), modeliai, solistai (-ės) ir pan. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

visai

visai portretas
pamesta ''orentacija'' dienoje .............. vienas po kito du straipsneliai tuo pačiu patraukiančiu pavadinimu

susijaudines piensininks

susijaudines piensininks portretas
kada viešnamius legalizuosit valdžios ūrodai, aš ten noriu sargu įsidarbinti

Ei, LG tarnybos Žmoga!

Ei, LG tarnybos Žmoga! portretas
Ko iki šiol neini į teismus dėl pripažinto lygiu galimybių vaikų darželiuose pažeidimo? Taigi ar ne koki 5 metai kaip yra pripažinta kad privačių darželių mokesčio dotacija, iš savivaldybių (valdiškų ) lėšų yra LYGIŲ GALIMYBIŲ TEISIŲ PAŽEIDIMAS.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių