Lygių galimybių kontrolierė: senjorai įstaigose jaučiasi nepageidaujami

Dėl viešoje įstaigose pateikiamų rekomendacijų nesilankyti vyresniems žmonėms šie jaučiasi nepageidaujami, sako Lygių galimybių kontrolierė ir ragina verslininkus lanksčiau žiūrėti į reikalavimus pateikti šią informaciją.

„Vyresnio amžiaus žmonės prekybos vietose tokias rekomendacijas supranta kaip jų nepageidavimą. Tuomet jiems kyla klausimas: „O kada gi aš galiu lankytis?“ Verslo atstovai neturėtų aklai perkelti valdžios rekomendacijų, o jas pateikti taip, kad jos nežeistų žmonių“, – BNS trečiadienį sakė lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė.

Anot jos, šiuo metu matomos tendencijos, kai vyresnio amžiaus asmenys susiduria su nepagrįstais ribojimais ir priešiškumu, gali suformuoti ilgalaikę šių žmonių socialinę atskirtį ir paskatinti stereotipines visuomenės nuostatas apie vyresnių žmonių ligotumą, pažeidžiamumą ir netinkamumą dalyvauti socialiniame gyvenime.

Vyresnio amžiaus žmonės prekybos vietose tokias rekomendacijas supranta kaip jų nepageidavimą.

A. Skardžiuvienė taip pat pažymi, jog dėl tokių rekomendacijų tarnyba pastaruoju metu sulaukia keliskart daugiau negu įprastai gyventojų kreipimųsi.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos nurodymuose dėl viešųjų paslaugų teikimo sąlygų yra įpareigojimas, jog šiose įstaigose, pavyzdžiui, maitinimo vietose, lankytojams gerai matomoje vietoje turi būti pateikiama informacija, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės asmenims, esantiems vyresnio nei 60 metų amžiaus arba sergantiems lėtinėmis ligomis.

Paaiškėjus, kad kai kurie verslininkai šią rekomendaciją traktuoja kaip draudimą ir nenori pagyvenusių žmonių aptarnauti, premjeras Saulius Skvernelis žada persvarstyti esamą tvarką, tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras A. Veryga pabrėžia, kad ji skirta apsaugoti rizikos grupės asmenis.

Ragina verslininkus pateikti alternatyvas

Pasirodžius informacijai apie atvejus, kai senjorai įstaigose neaptarnaujami, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba įspėja, jog paslaugų teikėjai ir prekybininkai negali riboti paslaugų teikimo vyresnio amžiaus žmonėms, nes toks elgesys gali būti laikomas diskriminacija dėl amžiaus.

„Draudimas lankytis parduotuvėse, kavinėse, įsigyti prekes, gaminius ar paslaugas vyresnio amžiaus asmenims vertintinas kaip galimai prieštaraujantis Lygių galimybių įstatymui, draudžiančiam diskriminaciją dėl amžiaus ne tik vartotojų teisių apsaugos srityje, bet ir darbo santykiuose ar kitose srityse“, – teigė lygių galimybių kontrolierė.

Tarnybos teisės skyriaus vedėjas Vytis Muliuolis BNS sakė, jog teisiškai pažeidimu laikomi tie atvejai, kai asmenims pateikiama ne rekomendacija, o draudimas.

„Kai jau nurodoma, kad paslaugos nebus teikiamos, draudžiama įeiti, draudžiama gauti paslaugas ir įsigyti prekes, jau tai įgyja požymius Lygių galimybių įstatymo pažeidimo“, – kalbėjo jis.

„Jeigu tai rekomendacinio pobūdžio užrašas, kuris galbūt galėtų žeisti vyresnius asmenis šiek tiek, tai nebūtų Kontrolieriaus tarnybos kompetencija“, – pridūrė V. Muliuolis.

Vis dėlto A. Skardžiuvienė sako, kad verslininkų rekomendacija vyresnio amžiaus asmenims nesilankyti jų prekybos ar paslaugų teikimo vietose, nors ir nesukelia neigiamų teisinių pasekmių, yra neetiška ir nekorektiška, nes kartu nepateikiamos alternatyvos.

Anot jos, atkreipti dėmesį į vyresnių žmonių diskriminaciją ragina ir Jungtinės Tautos – prieš keletą savaičių išleistame dokumente rašoma, kad karantino priemonės gali sukelti tokias pasekmes kaip į vyresnius asmenis nukreipta diskriminacija, neapykantos kalba viešojoje erdvėje ir socialiniuose tinkluose.

Verslas siūlo atsisakyti reikalavimo skelbti informaciją įstaigose

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas, daugiau nei pusšimčio restoranų ir kavinių šalyje valdančios bendrovės „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis teigia neigiamai vertinantis atvejus, kai verslininkai apskritai uždraudžia jų parduotuvėse, kavinėse ar kitose įstaigose lankytis vyresnio amžiaus žmonėms.

„Vienas dalykas, kai pats savininkas taip sugalvoja, tačiau kai yra didelis personalas, pavyzdžiui, pas mus yra tūkstantis žmonių, tai kažkas vienas savaip gali interpretuoti. Bet kokiu atveju, mes visą laiką esame prieš diskriminaciją“, – BNS sakė jis.

Reaguodamas į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos kritiką, G. Balnis sako, kad verslai karantino metu susiduria su problemomis, todėl perkeldami valdžios rekomendacijas nespėja jų pritaikyti realiai situacijai.

Be to, pasak jo, valdžia galėtų atsisakyti reikalavimo, jog prekybos ar paslaugų vietose lankytojams gerai matomoje vietoje turėtų būti pateikta informacija, kad šiose vietose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės asmenims.

„Užtektų ir bendros valdžios rekomendacijos“, – kalbėjo G. Balnis.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Vainienė BNS sakė, kad kai kurios prekybos vietos stengiasi šią problemą spręsti rekomendacijoms sudarydamos alternatyvą – pavyzdžiui, paskiriant kasą senjorams, nurodant laiką, kada jie yra labiau laukiami.

„Tai buvo atskirų tinklų priimti vidiniai sprendimai“, – teigė ji.

Premjeras svarsto peržiūrėti formuluotes

Trečiadienį spaudos konferencijoje premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad „jokio diskriminavimo negali būti“.

„Visi mūsų visuomenės nariai, nesvarbu, kokio amžiaus jie būtų ar kokia jų sveikatos būklė, dalyvauja ir dalyvaus pilname mūsų valstybės gyvenime, darbo rinkoje. Negali būti jokio pagrindo diskriminuoti nei darbdaviui, nei renginio organizatoriui“, – sakė jis.

S. Skvernelio teigimu, valdžios teikiamos rekomendacijos „galbūt (...) yra vertinamos, suprantamos ar interpretuojamos įvairiai“, todėl jos galėtų būti peržiūrėtos.

„Matyt, mes keisime tą formą. Mes tiesiog įspėjame tuos žmones, kurie turi didesnę galimybę ne tik užsikrėsti virusu, bet ir po to turėti sunkias sveikatai pasekmes“, – kalbėjo premjeras. 

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, tokios rekomendacijos teiktos siekiant apsaugoti vyresnio amžiaus žmones. 

„Tai nėra kažkokia prievolė ar nurodymas neįleisti kažkur arba išvaryti ką nors iš darbo, diskriminuojant pagal amžių. Bet šitos rekomendacijos buvo teikiamos dėl labai vienos paprastos priežasties: žmonėms, kurie yra šešiasdešimties ar vyresnio amžiaus arba turi sunkių lėtinių ligų, tokių kaip onkologiniai susirgimai, tikimybė užsikrėtus COVID-19 numirti nuo šitos ligos komplikacijų yra ženkliai didesnė“, – spaudos konferencijoje trečiadienį kalbėjo ministras.

„Tai jokiais būdais nereiškia, kad mes laikome pačius senjorus kokiu nors padidintu rizikos kitai visuomenės daliai šaltiniu, anaiptol. Tikslas buvo ir yra saugoti šitą visuomenės grupę“, – pridūrė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjorai

Senjorai portretas
Pagarba Agnetai Skardžiuvienei, principingai atliekančiai savo pareigas. Ačiū.

Na chrien

Na chrien portretas
Tai gal grąžinkite 60 metų pensijinį amžių? Darbe nepageidaujami, įsidarbinti po 60-ies - 0 procentų. O pensijos irgi negausi, nes pagal amžių netinki

Verslo atstovams

Verslo atstovams  portretas
Iki esi jaunas ir sveikas, apie tai daugumoje nesusimastai ,kada pasensi .Tačiau ateina ta senatvė nepastebimai ,ir tuomet iš patirties gyvenimiškos kitaip pažvelgi apie praeitus gyvenimo metus.Taip kad visi kada nors pasensim ir tuomet daug ko negalėsim pakeisti,o norisi.Būkim supratingi .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių