M. Gandžio proanūkis: prosenelio paminklas suartins Lietuvą ir Indiją

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Šilutės rajone esančiame Rusnės miestelyje atidengiamas paminklas Indijos tautinio išsivadavimo lyderiui Mahatmai Gandhi (Mahatmai Gandžiui) ir iš Mažosios Lietuvos kilusiui jo draugui, architektui Hermannui Kallenbachui suartins Lietuvą ir Indiją, sako M.Gandhi proanūkis Tusharas Gandhi (Tušaras Gandi).

„Tikrai tikiu, kad (...) šis kilnus gestas, skirtas pagerbti juos abu ir puikią jų draugystę, suartins mūsų žmones“, - raštu atsakydamas į BNS klausimus teigė sakė T.Gandhi.

Jis teigė apie H.Kallenbacho ryšius su proseneliu žinantis nuo vaikystės.

„H.Kallenbachas buvo puikus M.Gandhi draugas nuo tada, kai jie gyveno Pietų Afrikoje. Jie buvo kaip prisirišę ir vienas kitą labai gerbiantys broliai“, - teigė M.Gandhi proanūkis.

Paminklas M.Gandhi ir H.Kallenbachui bus pastatytas ant Atmatos upės kranto.

Šilutės rajono savivaldybė yra įsipareigojusi paruošti vietą skulptūrų pastatymui, sutvarkyti aplinką, apšvietimą, o paties paminklo gamyba finansuojama rėmėjų lėšomis, prie projekto taip pat prisidėjo Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondas.

Bronzinį paminklą patikėta pagaminti skulptoriui Romui Kvintui. Šios skulptūros liejimą finansuoja viešoji įstaiga „Kiškių garbė“ surinktomis rėmėjų lėšomis, padedant Lietuvos ambasadoriui Indijoje Laimonui Talat-Kelpšai.

Jeruzalės hebrajų universiteto mokslininkas, M.Gandhi ir H.Kallenbacho biografas Shimonas Levas (Šimonas Levas) sako, jog iš Mažosios Lietuvos kilęs architektas indų politikui padėdavo ir asmeniniame gyvenime.

„H.Kallenbachas dažnai buvo tarpininkas ir taikdarys tarp M.Gandhi ir jo žmonos ar vaikų. M.Gandhi vaikai priėmė Kallenbachą kaip savo šeimos narį“, - interviu laikraščiui „The Times of India“ sakė Sh.Levas.

Jo teigimu, H.Kallenbachas buvo pats artimiausias M.Gandhi rėmėjas iš Europos.

„H.Kallenbachas buvo žmogus, kuris atvėrė M.Gandhi giliausius jausmus, baimes, viltis, ambicijas, rūpesčius, džiaugsmus ir dvasinį pasaulį“, - pasakojo istorikas.

Pasak jo, šiems žmonės skirta skulptūra padarys jų istoriją labiau žinoma. „Aš tikiu, kad nėra įmanoma suprasti M.Gandhi nesuprantant jo santykių su tais, kurie jam buvo artimi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Tik šitų parazitų trūksta šlykštus purvini indai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių