Maltiečiai kviečia: išleiskime visus vaikus į mokyklas kaip savuosius

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 1 d. jau septintą kartą startuoja maltiečių organizuojama vaikų paramos akciją „Mažoj širdelėj – didelės idėjos“, kurios tikslas – sunkiai gyvenančių šeimų vaikams surinkti mokyklinių reikmenų, ugdymo priemonių, taip pat lėšų maitinimui bei edukacijai ir išleisti juos į mokyklas kaip savuosius. Oriai.

Geras išsilavinimas, žinios atveria duris išeiti iš sunkios socialinės padėties, suteikia laisvę rinktis ir konkuruoti.

Lietuvoje turime 16 maltietiškų vaikų dienos centrų, kuriuos lanko per 400 vaikų. Iš viso globojame apie 1200 vaikų 40 Lietuvos vietovių. Tai daugiausia nedideli miesteliai, kur paramos stokojantiems vaikams reikia daugiausia. „Juk norime būti viena Lietuva, tad vaikams – ateičiai, kitaip sakant rezultatams, – turėtume skirti ypatingą dėmesį, mažinti atskirtį tarp miesto ir kaimo, švietimą bei ugdymą vertinti kaip prioritetinę sritį. Investuoti lėšas ir laiką į vaikus – pati prasmingiausia mūsų investicija“, – sako maltiečių programų direktorė Rasa Stukienė.

 

Kokių priemonių maltiečių globojamiems vaikams trūksta labiausiai? Visko – nuo mokyklinių sąsiuvinių iki treniruoklių. Pirma užduotis yra paruošti vaikus naujiems mokslo metams, tad reikia rašiklių, akvarelės, penalų ir kt., visa, kas sugula į mokinukų kuprines. Beje, pačių kuprinių irgi labai trūksta – juk vaikams taip smagu prieš draugus pasirodyti su nauja... Sakysite, valstybė skiria paramą mokinio reikmenims įsigyti, bet ji tenka tik mažiausias pajamas gaunančioms šeimoms, kurios pateikia visus dokumentus. O jei tėvai tokiais dokumentais nepasirūpina ar tiesiog jų pajamos yra keliais eurais didesnės už remiamas. Juk vaikystėje taip svarbu būti nepaskutiniam, neišsiskirti. Pasitaiko, kad neturėdami reikiamų priemonių mažieji tiesiog praleidžia pamokas. Taip bando išvengti bendraamžių patyčių.

Pirma užduotis yra paruošti vaikus naujiems mokslo metams, tad reikia rašiklių, akvarelės, penalų ir kt., visa, kas sugula į mokinukų kuprines.

Tai ne vaikų, o tėvų problema

„Vaikai dažniausiai blogai mokosi ir elgiasi ne dėl to, kad taip nori, – pasakoja vieno maltietiško vaikų dienos centro pedagogė Aušra. – Tai ne vaikų, o tėvų problema. Mūsų centrą nuo pavasario lanko 3 broliai, atkeliavę iš kaimo motinai praradus teises juos auginti. Dabar jie gyvena su tėvu, turinčiu kitą šeimą. Iš pradžių berniukai labai keikėsi, mušėsi, pykosi su kitais vaikais. Apie vaikų higienos ir tvarkymosi įpročius neverta nė kalbėti. Jų nebuvo. Praleisdavo pamokas, neruošdavo užduočių. Net maistą suprato savaip – normalios salotos, kotletai jiems buvo neskanu, nes broliai buvo įpratę maitintis sumuštiniais. Lankydami dienos centrą vos per pusmetį vaikai „atšilo“, išmoko apsikabinti, atsiprašyti, draugauti. Tikimės, ir mokslo rezultatai pagerės.“

Tokios istorijos – vaikų dienos centrų kasdienybė. Širdies šilumos ir kantrybės čia dirbančios pedagogės negaili, o visaverčiam ugdymui reikia specialių priemonių, vien žodžiais nedaug nuveiksi. Juk vaikai į centrus susirenka tiesiai po pamokų, tad paaugliai norėtų turėti sporto kampelį – reikia svarmenų, kilimėlių, kamuolių, stalo futbolo. Mažesnieji norėtų dėlionių, žaidimų, spalvinimo knygučių. Mes rinkdami savo atžalai popamokinę veiklą, galvodami, kas jai naudingiausia, nė nesusimąstome, kad kitas vaikas, kad ir kaip norėtų, sportuoti negalės dėl vienos priežasties – neturi pakaitinės avalynės.

Akcijos organizatoriai prašo vaikams padovanoti būtinų mokymuisi ir ugdymui priemonių ar skirti lėšų joms įsigyti. Lėšų reikia ir maltiečių vaikų dienos centrus lankančių vaikų maitinimui užtikrinti. Šiuo metu vienam vaikui maistui skiriama apie 0,80 Eur dienai, to neužtenka sveikai ir sočiai pavalgyti 2 kartus – dieną šiltą maistą ir pavakariams arbatos su užkandėle.

Akcijoje dalyvauti galima taip:

– nupirkti mokyklinių priemonių ir perduoti maltiečiams, adresai – maltieciai.lt, galima rašyti daiva.grikinienė@maltieciai.lt;

– pasistatyti dėžę su akcijos informacija savo įmonėje ir paskatinti darbuotojus rinkti mokyklines priemones;

– pervesti lėšas į a.s. LT294010051003992200 arba https://www.aukok.lt/projektai/Padovanok-vaikui-pietus;

– siųsti SMS žinutę numeriu 1405, įrašius tekstą 1313. SMS kaina 2 EUR.

Akcija vyks iki rugpjūčio 31 d. Organizatoriai dėkoja visiems, galintiems prisidėti. Nuo to, kaip šiandien gyvena ir jaučiasi mūsų vaikai, priklauso, kaip mes, kaip valstybė, gyvensime ateityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taja

Taja portretas
Turiu klausimą. Kodėl maltiečiai nesusibendrauja su maisto banku? Ir ar galima tiesiogiai į artimą vaikų centrą atvežti žaidimus, mokslo priemones?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių